SiolNET. Novice Slovenija
7,65

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Izpoved župnika, ki je obsojen pedofilije #video

7,65

termometer

"Ko je prišel kriminalist na moja vrata in potrkal, sem vprašal, kako lahko pomagam. Potem mi je povedal, česa me sumijo. Dejal sem, da lahko naredim harakiri, ne pa česa takšnega. Rekel je: To boš nekje drugje razlagal," je ekskluzivno za oddajo Argument na Planetu povedal župnik Franc Klopčič, obsojen zaradi pedofilije.

Klopčič naj bi že konec leta 2004 oziroma v začetku leta 2005 v župnišču v Preski pri Medvodah spolno zlorabil deklico, ki mu je bila zaupana v verouk, a je zgodba prišla na dan skoraj desetletje pozneje, saj je deklica molčala do trenutka, ko se ji je na psihiatrični kliniki, kjer je bila na zdravljenju, neki fant približal, to pa naj bi pri njej sprožilo spomine in sanje o domnevnem dogodku.

Klopčič Novice Duhovnik, obsojen pedofilije, opisal trenutek, ki mu je spremenil življenje #Argument

O tem je spregovorila tudi s svojo zdravnico, ki je obvestila policijo. Stekel je postopek, Klopčič pa se je na zahtevo nadrejenih oziroma Katoliške cerkve moral umakniti iz pastorale.

Lažje bi se sprijaznil z neozdravljivo boleznijo

Klopčič se sedaj preživlja kot voznik kombija, še vedno pa je del cerkvene institucije. Ko se je moral pred sedmimi leti soočiti z očitanimi dejanji, se je počutil grozno. "Lažje bi se sprijaznil z neozdravljivo smrtno boleznijo kot pa z omenjenimi očitki," pojasnjuje nekdanji župnik.

Janez Cerar Novice Duhovnik, ki ga je v mladosti spolno zlorabljal, nemoteno opravlja posvečeno službo #video

Dodaja, da je zaradi takšnih obtožb postal pretirano previden ali celo paranoičen. "Povsod vidiš strahove in se sprašuješ, čemu mi je to treba prenašati," še pravi Klopčič.

Vso oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21. uri, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.

Se bo sodni postopek začel znova?

Okrožno sodišče je Klopčiča najprej oprostilo, saj dokazni postopek ni potrdil očitkov o spolni zlorabi z gotovostjo, potrebno za izrek obsodilne sodbe, tako da so Klopčiča marca 2017 oprostili. Okrožno sodišče je oškodovanki sicer verjelo, "da je dogodek opisala, kot se je zgodil v njenih sanjah", vendar je menilo, da je v njenem pričevanju veliko vrzeli in povezav z njenimi sanjami in družinskimi težavami.

Jure Godler Planet TV "Če imamo 10 zapovedi za vernike, bi lahko imeli tudi posebnih 10 zapovedi za duhovnike"

Višji sodniki pa so junija lani na pritožbo tožilstva na podlagi istih dokazov sodbo iz oprostilne spremenili v obsodilno in Klopčiču določili štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče konec letošnjega februarja obsodilno sodbo razveljavilo, vendar odločitev vrhovnega sodišča še ni pravnomočna. Če bo odločitev vrhovnih sodnikov obveljala, se bo sodni postopek začel znova.

Komentarji

40

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • izbrisani / 07.04.2019. ob 12:21 +17 - 1

  Kam bo vse skupaj pripeljalo, ko se bo dalo ženskam in otrokom vse možnosti, da bodo razlagali o svojih sanjah in fantazijah, svoje pa bodo dodale še tožilke, sočutne sodnice in socialne delavke, vse to se najlepše vidi na primeru tega nesrečnega župnika iz Preske.

  +17 - 1
 • modrooki / 07.04.2019. ob 13:47 +17 - 2

  SiOL je ugotovil, da je kombinacija besed "župnik" in "pedofilija" odličen clickbait za v naslove in zdaj nam bodo porivali te članke toliko časa, da bomo postali neobčutljivi na to temo in jo spremljali kot še eno obrobno epizodo vojne v Ukrajini. Tipično novinarstvo 21. stoletja: race to the bottom, oz. how low can you go. (ta komentar ni opravičevanje cerkve, ampak kritika na SiOL).

  +17 - 2
 • stanly / 07.04.2019. ob 12:18 +19 - 4

  Tale primer pedofilije pa je močno privlečeno za lase, hitro so ga obsodili samo zato, ker je duhovnik...

  +19 - 4
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin