Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
20.47

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SD

Petek, 3. 4. 2015, 20.47

8 let, 3 mesece

Italijani podeljujejo priznanja fašistom, SD pozvala MZZ k ukrepanju (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko zunanje ministrstvo je v zvezi z letošnjo podelitvijo priznanj italijanske države fašistom, ki so bili obdolženi vojnih zločinov, na pogovor poklicalo italijansko veleposlanico v Sloveniji.

Pojasnili so še, da spremljajo tudi postopek revizije glede določenih odlikovancev, ki se nadaljuje v italijanskem parlamentu.

Slovensko veleposlaništvo v Rimu pa je v zvezi s tem vprašanjem zaprosilo za informacije glede postopkov na italijanskem zunanjem ministrstvu. Odgovora še ni prejelo, so pojasnili na MZZ. Tako so se odzvali na današnji poziv SD, naj se ministrstvo odzove na sporno potezo Italije.

Italijanska vlada je ob dnevu spomina na fojbe in eksodus, ki ga v Italiji zaznamujejo 10. februarja, letos podelila medalje 300 fašistom iz Salojske republike. Med njimi je tudi pet vojnih zločincev, obtoženih ubojev in mučenja Italijanov in Jugoslovanov, požiga hiš, kraje, ukazov za ustrelitev partizanov in sporočanja imen oseb za odpošiljanje v nemška koncentracijska taborišča.

Na zunanjem ministrstvu so poudarili, da je slovenski veleposlanik v Italiji v zvezi s problematiko dneva spomina v Italiji že v preteklih letih naslovil več pisem na najvišje italijanske predstavnike. Dodali so, da so lani v Rimu ob 70. obletnici zaprtja fašističnih taborišč organizirali tudi odmevno razstavo Ko je umrl moj oče.

Zunanje ministrstvo je ob tem danes znova izrazilo mnenje, da je ustrezno izhodišče za ravnanja obeh strani v zvezi s tovrstno tematiko poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijanski odnosi 1880‒1956 iz leta 2000.

K odzivu na italijanska odlikovanja fašistov je pozvala SD

Socialni demokrati so danes obsodili letošnjo podelitev priznanj italijanske države fašistom, ki so bili obdolženi vojnih zločinov. Ob tem so zunanje ministrstvo pozvali, naj se odzove na to potezo Italije. Kot sta na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila podpredsednica SD Tanja Fajon in poslanec Matjaž Nemec, gre za nevaren trend.

Fajonova, ki je tudi evropska poslanka (S&D/SD), je spomnila, da bomo 9. maja praznovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne ter zmage nad nacizmom in fašizmom in da je vsakršno potvarjanje resnice ali zgodovinskih dejstev zelo nevarno.

SD si po njenih besedah v Sloveniji, ki ni imuna pred zlorabo resnice in potvarjanjem zgodovine, prizadeva spoštovati in objektivno razumeti zgodovinska dejstva, še posebej ko gre za dogajanje v sosednjih državah. "Z Italijo želimo graditi dobre sosedske odnose in jih nadgrajevati, zato je pomembno, da se odzove slovensko zunanje ministrstvo," je poudarila.

Pojasnila je, da so se za odziv na odlikovanje fašistov odločili, ker je v Evropi danes prisoten pojav populizmov, nevarne nacionalistične retorike in tudi fašizma, proti čemur Slovenija ni imuna. Dejala je, da moramo na to opozoriti zelo jasno, in napovedala, da bo na to opozorila tudi v Evropskem parlamentu.

Nemec pa je poudaril, da gre pri odlikovanju fašistov očitno za trend, ki je vreden kritike. Pojasnil je, da je bil v Italiji leta 2004 sprejet zakon o dnevu spomina na fojbe in eksodus. Leta 2014 pa so Italijani odlikovali italijanskega fašista Parideja Morija, po katerem so v Italiji celo poimenovali ulico. "Ta trend se v letu 2015 nadaljuje," je opozoril Nemec.

Ne spreglejte