Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

interpelacija Gregor Virant SDS NSi SLS

Petek, 18. 10. 2013, 15.52

8 let

Interpelacija ministra Viranta usklajena. Kdo bo naslednji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko so se uskladile o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, opozicijske stranke zdaj svarijo še, da je za zamenjavo zrel tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Opozicijske stranke Virantu očitajo škodovanje občinam z zmanjševanjem sredstev in namero združevanja, oškodovanje državnega proračuna, pri čemer predsednica NSi Ljudmila Novak kot primer navaja nepojasnjene okoliščine glede letalskih vozovnic, nazadnje pa gredo očitki še na račun škodljivih sporazumov s sindikati.

Z vložitvijo interpelacije bodo počakali "na primeren trenutek" Novakova meni, da se z vložitvijo dokumenta v DZ še ne mudi. Še pred tem je na vrsti razprava o interpelaciji zoper ministra za finance Uroša Čuferja, ki jo je vložila SDS, poleg tega pa se vsa država ukvarja s proračunom in nepremičninskim davkom, je povedala predsednica NSi.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko tako odločitev NSi pozdravlja, saj meni, da bi se interpelacija v aktualnih temah verjetno "izgubila". Poleg tega opozarja na pomembnost vsebine interpelacije zoper Čuferja.

Bogoviču zavlačevanje ni jasno Medtem pa predsednik SLS Franc Bogovič pričakuje, da bodo interpelacijo vložili čim prej. SLS je vsebino uskladila že minuli teden, zato mu ni jasno, "zakaj se z njo zavlačuje".

Tanko je spomnil, da je vsebina interpelacije, katere osnutek je pripravila NSi, plod soglasja med tremi strankami. Tako je napovedal, da bo SDS predlog podprla ne glede na to, ali bodo upoštevani vsi njeni predlogi ali ne. V SDS sicer menijo, da bi morala biti predmet interpelacije tudi sporna imenovanja oz. razrešitev načelnikov upravnih enot. A očitkov o političnem kadrovanju v interpelaciji po usklajevanju opozicijskih strank formalno ni.

Za interpelacijo zrela tudi Stepišnik in Židan? Medtem pa se morebiti nakazuje že nova interpelacija. Poslanec SDS Zvone Černač je v četrtek izrazil pričakovanje, da zaradi nepremičninskega davka, ki ga je potrdila vlada, odstopita minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stepišnik ter minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Tanko je pojasnil, da se bo SDS o nadaljnjih korakih še pogovarjala v poslanski skupini. Interpelacije tako ne izključujejo, a je niti še ne napovedujejo. Ministra bi morala po ocenah Tanka odstopiti, ker sta se "v svojih ravnanjih postavila na glavo". Spomnil je, da se je Židan ob prvih idejah o nepremičninskem davku postavil proti temu ukrepu, sedaj pa pravi nasprotno. Stepišnik je "bil borec za gospodarstvo", "sedaj pa podpira strupe za gospodarstvo", je spomnil Tanko.

Ogrožena cela vlada Predsednica NSi se sprašuje, ali ni ogrožena kar cela vlada, saj je premierka vezala zaupnico na sprejem proračuna, v katerega je vračunan tudi davek na nepremičnine, ki pa ga v taki obliki ne namerava podpreti koalicijski DeSUS. Je pa Novakova ocenila, da bi bila zamenjava Stepišnika primerna, saj na gospodarskem področju niso bili sprejeti pravilni ukrepi.

Bogovič je spomnil, da je že konec poletja celo vlado razglasil za opravilno nesposobno in še vedno meni, da bi morala dati priložnost komu drugemu. Konkretno nepremičninski davek je po njegovem mnenju poraz ministra za gospodarstvo, pa tudi Židan v tem delu nosi veliko mero odgovornosti.

Novakova in Bogovič do Židana bolj "prizanesljiva" kot do Stepišnika Delo tega ministra je po mnenju Bogoviča nesprejemljivo. Zato bi moral sam odstopiti, pa tudi premierka "bi morala razmisliti, ali takšen minister lahko vodi gospodarski resor". Po Bogovičevih ocenah Stepišnik "mrtvo hladno pristaja na diktat koalicije". V SLS še niso začeli s pripravo interpelacije zoper tega ministra, a ocenjujejo, da je tega ukrepa vreden.

Vse tri opozicijske stranke so sicer danes ponovile znana kritična stališča glede nepremičninskega davka. Opozarjajo zlasti na obremenitve v gospodarstvu in kmetijstvu.

Ne spreglejte