Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
8.02

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

Sanja Ajanović Hovnik Nika Kovač 8. marec

Petek, 6. 10. 2023, 8.02

7 mesecev

Inštitut 8. marec Sanjo Ajanović Hovnik poziva k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač | V Inštitutu 8. marec ministrico pozivajo k takojšnjemu prevzemu odgovornosti, saj menijo, da je po razkritju pisma podpore inštitutu IPES, ki ga vodi njena nekdanja poslovna partnerica, čas, da odstopi.  | Foto Ana Kovač

V Inštitutu 8. marec ministrico pozivajo k takojšnjemu prevzemu odgovornosti, saj menijo, da je po razkritju pisma podpore inštitutu IPES, ki ga vodi njena nekdanja poslovna partnerica, čas, da odstopi. 

Foto: Ana Kovač

Po razkritju še enega dokumenta Inštitut 8. marec ministrico Sanjo Ajanović Hovnik poziva k odstopu. 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je znašla v novi aferi zaradi dvomov o netransparentnosti razdeljevanja javnih sredstev njenega ministrstva. Med največjimi prejemniki sredstev, gre za 300 tisoč evrov, je namreč nevladna organizacija IPES, ki jo vodi nekdanja poslovna partnerica ministrice Kaja Primora.

V oddaji Tarča so razkrili še en dokument, iz katerega je razvidno, da je ministrica vedela za prijavo zavoda svoje nekdanje poslovne partnerice, kar je do tedaj zanikala. Že maja je namreč podpisala priporočilno pismo za prijavo na razpis.

Ajanović Hovnikova je ob razkritju dejala: "Na tem mestu se lahko posujem s pepelom. Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. Lahko zatrdim, da takšne zadeve podpisujem skorajda generično. Vem, da me to ne odrešuje krivde, ampak take stvari dobimo v mapah in podpišemo. Kot rečeno, podpisala sem še pet drugih vlog, štiri so bile uspešne, ena, ki je tudi imela moj podpis podpore, pa ni bila uspešna. To je zelo utečena praksa, samo na tem razpisu je bilo več kot 20 pisem podpore."

Kljub temu ministrica vztraja, da je glede javnega razpisa ravnala zakonito in transparentno, ob tem pa dodaja, da bo v trenutku, ko ji bo katera od pristojnih institucij dokazala drugače, prevzela politično odgovornost in odstopila.

Medtem v Inštitutu 8. marec ministrico pozivajo k takojšnjemu prevzemu odgovornosti, saj menijo, da je po razkritju pisma podpore inštitutu IPES, ki ga vodi njena nekdanja poslovna partnerica, čas, da odstopi. 

Sanja Ajanović Hovnik | Foto: Boštjan Podlogar/STA Foto: Boštjan Podlogar/STA

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je sicer v torek na družbenem omrežju X zapisal, da bo poslanska skupina SDS zoper ministrico Ajanović Hovnikovo vložila interpelacijo. Ta je v sredo stopila pred novinarje in dejala, da še vedno uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministričino nekdanje podjetje nevladnim organizacijam zaračunavalo provizije
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica ne bo odstopila
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Janša napovedal interpelacijo ministrice Sanje Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Je to začetek njene zamenjave?
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica Ajanović Hovnik: Premier Golob je sprejel moja pojasnila #video

Ne spreglejte