Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
12.35

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

splav Inštitut 8. marec Nika Kovač

Torek, 5. 3. 2024, 12.35

1 mesec, 3 tedne

Inštitut 8. marec na čelu največje evropske kampanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je v ponedeljek zvečer, potem ko so francoski poslanci z veliko večino odločili, da Francija v ustavo vpiše pravico do splava, napovedala začetek največje evropske kampanje za reproduktivne pravice My voice, my choice. 

Kampanjo bo za celotno Evropo koordiniral Inštitut 8. marec. V Ljubljani so se zbrale predstavnice več feminističnih organizacij iz celotne Evrope – Španije, Poljske, Hrvaške, Danske, Finske, Francije in Irske. Organizacije se bodo povezale v največji evropski kampanji za reproduktivne pravice My voice, my choice, saj želijo, da splav postane varen in dostopen po vsej Evropi. 

Nekaj dni nazaj so vložili predlog za evropsko iniciativo, ki zagotavlja brezplačen in varen splav v vseh državah Evrope za vse, ki to potrebujejo. "Zdaj čakamo odgovor Evropske komisije in čakamo na dovoljenje, da začnemo zbirati podpise za varen in dostopen splav. Potrebujemo milijon podpisov," je dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki pravi, da je to največja kampanja, ki so se je kadarkoli lotili, sama pa bo držala vse niti v rokah. 

"Naš cilj je jasen, da v nekaj mesecih zberemo dovolj podpisov, da pred evropskimi volitvami jasno pokažemo, da želimo Evropo, ki ne dopušča umiranja žensk zaradi prepovedi splava in ki ne dopušča, da je kdo zaradi te osnovne človekove pravice v stiski," je še poudarila Kovačeva. 

Evropski uniji predlagajo, da ustanovi finančni fond za ženske, ki v svoji državi nimajo pravice do splava, da lahko potujejo v drugo državo, kjer je pravica do splava zagotovljena, in ga opravijo tam.

Emmanuel Macron
Novice Francija v ustavo vpisala pravico do splava. Nika Kovač napoveduje ogromen projekt.
burka
Mnenja Nika Kovač: Moja prijateljica Sarah ali splav kot temeljna pravica
Ne spreglejte