Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
14.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
inšpekcija nadzor pirotehnika

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 14.45

8 let, 3 mesece

Inšpektorji s poostrenim nadzorom nad prodajalce in uvoznike pirotehnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Od sredine oktobra pa vse do konca leta bodo inšpektorji nadzirali uvoznike in prodajalce pirotehničnih izdelkov. Nekaj nepravilnosti so že našli, globe so lahko precejšnje.

S postopnimi in sistematičnimi nadzori po celotni državi skušajo zagotoviti večjo stopnjo spoštovanja predpisov na tem področju in s tem večjo varnost med uporabniki. V približno 40 nadzorih, kot jih inšpektorji predvidevajo do konca leta 2013, bodo pozorni predvsem na oznake na priglasitvenih listih. Te morajo biti popolnoma skladne z delovanjem pirotehničnega izdelka, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, kjer poudarjajo, da so ravno nepravilni, neskladni in zavajajoči priglasitveni listi pogosto vzrok za hude poškodbe uporabnikov pirotehnike.

V preteklih dneh že odkrili kršitve Nadzori bodo najbolj intenzivni v večjih nakupovalnih središčih, kjer so pirotehnični izdelki dostopni tudi otrokom, pod lupo bodo tudi večji uvozniki tovrstnega blaga. Preglede bodo opravljali po vsej Sloveniji, odzivali se bodo tudi na posamezne prijave potrošnikov, so še sporočili.

Nekaj kršitev so na terenu že odkrili. Na območju Krškega in Brežic so pred dnevi opravili tri inšpekcijske nadzore prodaje pirotehničnih izdelkov. V enem primeru so inšpektorji prodajalcu izrekli ustno odločbo, prodajalec pa bo moral zaradi hude kršitve izdelke odstraniti iz prodaje, sledi tudi uvedba postopka. V drugem primeru so inšpektorji ugotovili manjše nepravilnosti zaradi neustrezne označbe v trgovini.

Predpisane globe za kršilce so različne glede na vrsto kršitve in subjekt: za podjetnike znašajo od dva tisoč do 20 tisoč evrov, za pravne osebe od pet tisoč do 50 tisoč evrov, za odgovorne osebe pravne osebe ali podjetnike pa od 400 do štiri tisoč evrov, so še zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte