Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
13.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

20

Natisni članek

koalicijski vrh zdravstvo Glas ljudstva

Torek, 17. 1. 2023, 13.08

1 leto, 3 mesece

Iniciativa Glas ljudstva vladi: Ne podcenjujte naše odločenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

20

Inicativa glas ljudstva | Med zahtevami, ki so jih v iniciativi koalicijskim strankam Gibanje Svoboda, SD in Levica predali že pretekli teden, je takojšnja zagotovitev dostopa do osebnega zdravnika vsem pacientom. | Foto STA

Med zahtevami, ki so jih v iniciativi koalicijskim strankam Gibanje Svoboda, SD in Levica predali že pretekli teden, je takojšnja zagotovitev dostopa do osebnega zdravnika vsem pacientom.

Foto: STA

V iniciativi Glas ljudstva dan pred koalicijskim vrhom stranke koalicije pozivajo k opredelitvi do njihovih zahtev za ohranitev javnega zdravstva. Prepričani so, da bo reforma zdravstva največji uspeh te vlade ali razlog za njen propad. Koalicijske partnerje pozivajo še, naj ne podpisujejo aneksov, ki bi odpirali vrata privatizaciji javnega zdravstva.

Med zahtevami, ki so jih v iniciativi koalicijskim strankam Gibanje Svoboda, SD in Levica predali že pretekli teden, so takojšnja zagotovitev dostopa do osebnega zdravnika vsem pacientom, v luči tega tudi naslavljanje pomanjkanja kadra v zdravstvenih ustanovah in razbremenitev zdravnikov administrativnega dela. Nadaljnje zahtevajo tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dela zdravnikov v dvojni praksi oz. tako imenovanih dvoživk, preprečitev preskakovanja čakalnih vrst in da javno zdravstvo sledi potrebam pacientov, ne dobičkom koncesionarjev.

Kot so ob tem spomnili, so omenjene zahteve izrazili tudi na stavki pacientov, ki je v torek potekala po več mestih po Sloveniji. V iniciativi so sicer kritični do tega, da je že dan za tem vladna stran dosegla sporazum z zdravniškim sindikatom Fides in privolila v štiri od njihovih petih zahtev, do zahtev civilne družbe pa se še ni jasno opredelila.

Želijo si, da bi bili civilna družba in pacienti vključeni v celotni proces zdravstvene reforme 

Zato pričakujejo, da bodo to storili po koncu koalicijskega vrha. Želijo si tudi zagotovila, da bodo civilna družba in pacienti vključeni v celotni proces oblikovanja zdravstvene reforme. Hkrati ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pozivajo še, da "v interesu legitimnosti reforme" neha delati v zasebni ambulanti. "Te zahteve niso nikakršen ekstremizem, to so zahteve, ki izhajajo iz koalicijske pogodbe trenutne vlade in zavez, ki so jih politične stranke dale civilni družbi," je ob tem poudaril predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull.

V iniciativi ob tem pričakujejo, da poslanci in člani koalicije ne bodo podpisovali kakršnihkoli aneksov h koalicijski pogodbi, ki bi v praksi pomenili odpiranje vrat privatizaciji javnega zdravstva v okviru zdravstvene reforme. V luči tega v iniciativi še posebej pozivajo člane strank SD in Levica, da premislijo o svojih zavezah, danih volivcem.

Ne podcenjujte naše odločenosti 

V morebitnem aneksu namreč v Glasu ljudstva vidijo možnost "bianco čeka", ki bi vladi omogočil, da zdravstveno reformo pelje, v katerokoli smer hoče. "Napoved, da bomo jutri slišali glavne usmeritve zdravstvene reforme, ki bi zakoličile zdravstveni sistem za prihodnjih 30 let, ne da bi javnost ali koalicijske stranke pred tem o vsebini karkoli vedele, se dozdeva kot napovedano zvijanje rok manjšim koalicijskim strankam, da privolijo v nekaj, česar morda ni v koalicijski pogodbi," je ob tem dejal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber.

V iniciativi Glas ljudstva opozarjajo še, naj vlada ne podcenjuje njihove odločenosti. Napovedujejo pa, da bodo takoj, ko bodo zaznali, da vlada deluje v smeri krepitve javnega zdravstva, ta prizadevanja podprli.

Zdravniki UKC
Novice Iniciativa Glas ljudstva dan pred zdravniško stavko napoveduje stavko bolnikov
Ne spreglejte