SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inflacija novembra vztrajala pri okoli desetih odstotkih

0,49

termometer

ogrevanje, denar, položnica | Hrana se je podražila za 0,9 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva so imele še višje cene opreme za šport, trdih goriv, storitev v zdravstvu ter oblačil in obutve. | Foto: Shutterstock
Hrana se je podražila za 0,9 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva so imele še višje cene opreme za šport, trdih goriv, storitev v zdravstvu ter oblačil in obutve. Foto: Shutterstock

Letna inflacija je bila novembra pri desetih odstotkih, potem ko se je oktobra prvič po nekaj mesecih spustila pod to mejo. Tokrat so k povprečni rasti cen največ prispevale cene prehranskih izdelkov, sledile so cene goriv in energije. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,9 odstotka, je objavil statistični urad.

Višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se v medletni primerjavi zvišale za 19 odstotkov, so k letni inflaciji prispevale 3,1 odstotne točke. Podražitve goriv in energije (za 19,1 odstotka) so letni indeks dvignile za 2,3 odstotne točke.

Ob tem je imela 0,9 odstotne točke vpliva na inflacijo dražja stanovanjska in gospodinjska oprema, ki se je podražila za 12 odstotkov, 0,7 odstotne točke pa višje cene v restavracijah in hotelih (za 9,8 odstotka).

Recesija Novice Je pred vrati recesija?

Mesečno inflacijo najbolj zvišali naftni derivati

Mesečno inflacijo so najbolj, za 0,4 odstotne točke, zvišali dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so zrasle za 7,6 odstotka, cene goriv in maziv za osebna vozila pa ob vnovični rasti cen na bencinskih servisih za 5,7 odstotka.

Hrana se je podražila za 0,9 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva so imele še višje cene opreme za šport, trdih goriv, storitev v zdravstvu ter oblačil in obutve.

London Posel danes Rekordna inflacija na Otoku in v Franciji

Letna rast cen je bila 10,8-odstotna

Po drugi strani so mesečno inflacijo ublažile, vsaka za 0,1 odstotne točke, pocenitve toplotne energije, ta je bila po uvedbi reguliranih cen za daljinsko ogrevanje s plinom cenejša za sedem odstotkov, nastanitvenih storitev in počitniških paketov.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila novembra 10,8-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke več kot oktobra. Mesečna rast cen je bila 1,1-odstotna, potem ko je bila v predhodnem mesecu 0,8-odstotna.

Trgovci. trgovine. Nakupovanje. Posel danes Rekordna inflacija v območju evra Joe Biden Novice Bo Joe Biden postal "hroma raca"?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin