Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2024,
8.15

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13
letovanje Poreč Zveza prijateljev mladine

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2024, 8.15

1 teden, 4 dni

Incident na letovanju: vzgojitelj fizično obračunal z 12-letnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,13
VIRC Poreč | Zveza prijateljev Maribor (ZPM) že 36 let izvaja letovanja v počitniškem centru v VIRC v Poreču. Tam vsako leto letuje več kot 1.600 otrok in skupaj več kot 200 spremljevalcev oz. vzgojiteljev, ki spremljajo otroke in zanje 11 dni organizirajo raznolike aktivnosti. Nad incidentom, ki se je zgodil na enem izmed letošnjih letovanj, so vidno pretreseni in ga obžalujejo.  | Foto VIRC Poreč/Facebook

Zveza prijateljev Maribor (ZPM) že 36 let izvaja letovanja v počitniškem centru v VIRC v Poreču. Tam vsako leto letuje več kot 1.600 otrok in skupaj več kot 200 spremljevalcev oz. vzgojiteljev, ki spremljajo otroke in zanje 11 dni organizirajo raznolike aktivnosti. Nad incidentom, ki se je zgodil na enem izmed letošnjih letovanj, so vidno pretreseni in ga obžalujejo. 

Foto: VIRC Poreč/Facebook

Na letovanju otrok v Poreču, ki ga že 36 let organizira Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, se je zgodil incident, ko je vzgojitelj zaradi vpitja fizično obračunal z 12-letnim fantom. Kljub incidentu je otrok na lastno željo nadaljeval letovanje, vzgojitelju pa so izrekli prepoved sodelovanja na letovanjih in drugih programih, ki jih izvajajo, so zapisali na svoji spletni strani. 

"V ponedeljek, 1. julija, se je v prvi izmeni zgodil incident, ko je vzgojitelj neprimerno reagiral na kršitev hišnega reda centra pri 12-letnem otroku, učencu 6. razreda osnovne šole. Pri kršitvi je šlo za otrokovo vpitje, za nekatere druge prisotne je bilo to moteče kričanje v bivalnem delu VIRC, ki so ga vzgojitelji želeli preprečiti," je na spletni strani Zveze prijateljev mladine Maribor zapisal sekretar zveze, Božidar Raušl.

Vzgojitelj, ki sicer ni bil matični vzgojitelj skupine otrok, se je na otrokovo vpitje odzval z uporabo fizične sile, kar je bilo po Raušlovih besedah skrajno neprimerno in ga v ZPM ocenjujejo za zavržno. 

Otrok nadaljeval letovanje, vzgojitelj izključen

Vzgojitelja so nemudoma napotili domov, incident pa prijavili na pristojno Policijsko postajo v Mariboru. Starše otroka so obvestili o incidentu in se otroku in staršem opravičili. Po opravljenem pregledu pri zdravniku se je otrok na lastno željo in po dogovoru vodstva s starši odločil, da letovanje nadaljuje. 

Medtem so voditelju izrekli interno prepoved sodelovanja oziroma udeležbe v letovanjih ali drugih programih, ki jih izvaja ZPM. 

"Zelo obžalujemo incident, ki meče slabo luč na našo organizacijo in vse dosedanje delo, vodstvo in vzgojitelje, ki vsako leto opravijo odlično delo, kar nam potrjujejo tako otroci kot starši," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Kreta
Trendi Agencija Kompas tik pred odhodom odpovedala dopustovanje na grških otokih
Ne spreglejte