SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Incident blizu meje med Slovenijo in Hrvaško #video

10

termometer

Štajerska varda | Policija je v letih 2018 in 2019 ob povečanem migracijskem valu zaznala pogostejše ustanavljanje različnih (ne)uradnih gibanj, iniciativ in združenj, tako imenovanih vard. Pri njihovem ravnanju naj bi bili sporni predvsem nošenje enotnih imitacij uniform oziroma enotnih oblačil in imitacij orožja ter gibanje v bližini državne meje, pri čemer razglašajo, da varujejo državno mejo. | Foto: Reuters
Policija je v letih 2018 in 2019 ob povečanem migracijskem valu zaznala pogostejše ustanavljanje različnih (ne)uradnih gibanj, iniciativ in združenj, tako imenovanih vard. Pri njihovem ravnanju naj bi bili sporni predvsem nošenje enotnih imitacij uniform oziroma enotnih oblačil in imitacij orožja ter gibanje v bližini državne meje, pri čemer razglašajo, da varujejo državno mejo. Foto: Reuters

Policisti so dopoldne med nadzorom meje v Planini v Podbočju opazili oboroženo skupino oseb, oblečenih v maskirna oblačila. Za 41 oseb so preverili istovetnost, sedmim pa tudi zasegli orožje oziroma predmete, podobne orožju, ki gredo na analizo, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Anton Štubljar.

Kot je v izjavi za medije dejal Štubljar, bodo zaseženo orožje oziroma predmete, podobne orožju, poslali na nadaljnjo analizo, s katero bodo ugotavljali, v katero kategorijo orožja spadajo. Če bodo ugotovili, da gre za prekršek, bodo osebam izdali obdolžilni predlog. Eni osebi so tudi izdali globo zaradi lažne naznanitve prekrška.

Marjan Šarec Novice Šarec bo z zakonom prepovedal vardo in druge "vikend tabornike" #video

O vsem skupaj so obvestili okrožnega državnega tožilca, ta pa po besedah Štubljarja v dogodku ni našel elementov kaznivega dejanja.

Po poročanju POP TV se danes pri lovski koči v Planini v Podbočju (občina Krško) dogaja tabor samooklicane Štajerske varde, ki v vojaških formacijah daje vtis, da opravlja policijske naloge. Tudi vodja varde Andrej Šiško je na Facebooku zapisal, da je varda "ta konec tedna prisotna ob meji, na različnih lokacijah".

Štajerska varda Novice Štajerska varda izvaja tipične vojaško-policijske naloge #video

Po poročanju televizije so tabor zjutraj obiskali policisti, ti so udeležence legitimirali in nekaterim odvzeli orožje, za katero pripadniki skupine trdijo, da gre za replike. Pozneje naj bi udeleženci tabora sami klicali policijo, češ, da so na območju, kjer taborijo, opazili okoli 16 oseb, oblečenih v kamuflažna oblačila. Po informacijah POP TV naj bi bil klic namerno izzivanje policije.

Štajerska varda Novice Svet za nacionalno varnost zaradi Šiška poziva k spremembi zakonodaje

Policija si sicer po besedah Štubljarja prizadeva za to, da bi s spremembo zakonodaje prišla do boljših pogojev za delo, da bi lahko učinkoviteje preprečevali in odkrivali tovrstne odklone, "ki pomenijo varnostno tveganje".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin