SiolNET. Novice Slovenija
3,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IJS: Prihodnji teden oranžna, čez mesec dni rdeča faza #video

3,96

termometer

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno še v zeleni fazi, a že v prihodnjem tednu bo predvidoma prešla v oranžno, v začetku septembra pa ob trenutnem trendu razvoja epidemije v rdečo fazo, napovedujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). Zlasti starejše od 40 let so ponovno pozvali k cepljenju.

Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče, v danes objavljeni analizi ugotavljajo na inštitutu.

Kot opozarjajo, bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covid-19, če se ne bomo pravočasno dovolj precepili. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba cepiti vsaj vse starejše od 40 let, zaželena precepljenost odrasle populacije pa je nad 90 odstotkov.

Napovedi so slabe

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,45, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa približno 1,25. Reprodukcijsko število je tako za več kot 50 odstotkov večje, kot je bilo pred enim letom, kar je skrb vzbujajoče.

"Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo mogoče ustaviti niti s strogimi ukrepi," so izpostavili na IJS.

Znova potrdili trimestno število novih okužb

Obenem so opozorili, da je iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), razvidno naraščanje lokalnega širjenja okužb. Epidemija bi tako naraščala, tudi če okužb ne bi uvažali iz tujine.

V Sloveniji so v torek opravili 1.587 PCR-testov na novi koronavirus in ob tem potrdili 139 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 8,8 odstotka in je nekoliko nižji kot dan prej, ko je znašal 10,2 odstotka.

okuzbe Novice Znani so novi podatki: število okužb še vedno visoko

Ob tem so na inštitutu pripravili več projekcij razvoja epidemije ob različnih reprodukcijskih številih. Ob predpostavki, da lokalno reprodukcijsko število ostane 1,25 in da dnevno uvozimo 15 okužb, bi bilo 25. avgusta v bolnišnicah že okoli 70 bolnikov, od tega približno 15 na intenzivni negi, umrlo pa bi še osem covidnih bolnikov, še ugotavljajo na inštitutu.

Cepivo covid-19 AstraZeneca Novice Slovenija cepivo AstraZenece pošilja na Zelenortske otoke Digitalno potrdilo, PCT Digisvet Preverjanje PCT: kaj o vas izvejo v tujini in kaj v Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin