Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2018,
11.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Natisni članek

Arbitražni sporazum arbitraža morje ribiči Piranski zaliv

Petek, 23. 2. 2018, 11.39

6 let, 2 meseca

Hrvati slovenskim ribičem poslali za 41 tisoč evrov kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Slovenski ribiči zaradi vremena v zadnjih dneh niso bili na morju, dobivajo pa nove in nove kazni hrvaških organov. Po informacijah odvetnika Ivice Senjaka so do četrtka prejeli skupno 48 kazni. Slovenska policija je po drugi strani od implementacije odločbe arbitražnega sodišča do srede v slovenskem morju obravnavala 61 incidentov.

Spoznajte ribiča Silvana Radina. Video: Planet TV

Eden od slovenskih ribičev, ki so dobili kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, Silvano Radin je pojasnil, da zaradi burje noben ribič v tem tednu ni bil na morju. Zadnjo kazen hrvaških organov je prejel prejšnji ponedeljek. Ker pa so pri izdajanju kazni datumi pomešani, ne izključuje, da bo prejel še kakšno kazen s starejšim datumom.

Prejeli za 41 tisoč evrov kazni

Puljski odvetnik Ivica Senjak, ki zastopa slovenske ribiče na Hrvaškem, je navedel, da je do četrtka sedem slovenskih ribičev (od tega pet fizičnih in dve pravni osebi) prejelo skupno 48 kazni, katerih skupni znesek znaša okoli 305 tisoč kun (nekaj manj kot 41 tisoč evrov). Kot je dodal, iz medijev prihajajo določene napovedi novih kazni, ki pa jih sam ne more potrditi.

Po njegovem vedenju so se vsi slovenski ribiči, ki so do zdaj dobili kazni od hrvaških organov, oglasili zaradi pritožb. Vse so mu bile tudi predložene. Kot je spomnil odvetnik, je Slovenija z zakonom uredila finančno podporo ribičem za postopke na Hrvaškem glede plačila pravne pomoči in morebitnih plačil kazni v sodnih postopkih, pri čemer znesek ni zakonsko omejen.

Senjak je ob tem ponovil prepričanje, da bodo s pritožbami uspešni in da izdane kazni nimajo pravne podlage.

V slovenskem morju 61 incidentov

Slovenska policija je od 29. decembra lani, ko je Slovenija začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, do vključno srede v slovenskem morju obravnavala skupno 61 incidentov. V njih je bilo skupno udeleženih 110 hrvaških plovil, od tega 69 policijskih in 41 ribiških, so navedli na Generalni policijski upravi.

Glede izdanih kazni so na policiji pojasnili, da gre za posamezne prekrškovne postopke, ki jih posebej ne spremljajo, zaradi velikega interesa novinarjev pa so javnost seznanili zgolj s pošiljanjem prvega paketa teh postopkov.

Ne spreglejte