Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
11.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

5

Natisni članek

Miro Cerar arbitraža Andrej Plenković Zagreb meja

Sreda, 20. 12. 2017, 11.07

6 let, 4 mesece

Hrvaški tisk: Plenković je pripravljen na popuščanje, Cerar pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

5

Miro Cerar Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

Slovenski premier Miro Cerar na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v Zagrebu ni kazal pripravljenosti na dogovor, medtem ko se je hrvaška stran pokazala kot bolj konstruktivna, danes ocenjuje Večernji list. Trdna stališča slovenske strani so bila pričakovana, pa meni Jutarnji list.

Čeprav se od srečanja ni pričakovalo nič, posebej ne podpisovanje kakega dogovora, je vendarle bil koristen, piše Večernji list.

"Težko se je izogniti vtisu, da je bilo srečanje, vsaj s Cerarjeve strani, priložnost, da bi pokazal mednarodni skupnosti, da je odprt za pogovore s Hrvaško, čeprav je manjkalo pripravljenosti za dogovor," piše zagrebški časnik.

arbitraža | Foto: VečernjiList Foto: VečernjiList

Poudarja, da se je Hrvaška pokazala kot bolj konstruktivna partnerica, ker je ponudila predlog o pravnem okviru reševanja problema meje. To ni bil prvi hrvaški predlog, potem ko je arbitraža propadla, saj je predlagala tudi reševanje spora o meji na Meddržavnem sodišču v Haagu, kar je Slovenija zavrnila, spominja časnik.

Srečanje je tudi razkrilo, da je za Hrvaško sprejemljiva arbitražna rešitev za kopensko mejo, dodaja.

"Prihodnost dogovora s trenutne perspektive se zdi slaba, da bi se problem uredil, je potreben državniški pogum. Dokler tega ne bo, bodo z izidom torkovega srečanja lahko zadovoljni prebivalci območij ob Umagu in Metliki, ker bodo dobili prenovljene mostove na mejnih prehodih," sklene Večernji list.

Slovenski premier Cerar je prispel v Zagreb, da bi še enkrat ponovil stališče sosedne države o edinem načinu reševanja problema, potem ko je odpovedal srečanje s Plenkovićem zaradi govora hrvaškega premierja v ZN, pa ocenjuje Jutarnji list.

arbitraža | Foto: JutarnjiList Foto: JutarnjiList

"Paradoks je, da Cerar vztraja pri implementaciji arbitraže, čeprav sodba ni v prid Sloveniji, medtem ko Hrvaška zaradi očitno kompromitiranega postopka in odločitve hrvaškega sabora o izhodu iz arbitraže ne more sprejeti uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav gre večinoma njej v prid," izpostavlja časnik.

Plenković je v veliko bolj ugodni situaciji, kar je bilo videti tudi na novinarski konferenci, na kateri je bil sproščen, nasmejan, mežikal je novinarjem in uporabljal slovenske fraze, medtem ko je bil Cerar precej zaprt, saj ima pred vrati volitve, ankete pa mu ne kažejo najbolje, še navaja Jutarnji list v današnji izdaji.

Ne spreglejte