Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
29. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

32

Natisni članek

Slovenija Hrvaška arbitraža Arbitražno sodišče Arbitražni sporazum

Četrtek, 29. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Hrvaški novinar o arbitraži: Javnost se boji poostrenih nadzorov na meji

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

32

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Ob hrvaški blokadi odločitve arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo se južni sosedje sprašujejo, ali lahko Slovenija uvede povračilne ukrepe v obliki zaostritve mejnega nadzora, ki bi ogrozil prihajajočo turistično sezono, ali zaviranja hrvaškega vstopa v schengensko območje, pravi novinar televizijske hiše N1 Antonio Zavada. A kot dodaja, večjih napetosti ne pričakujejo.

"Nobena od političnih strank na Hrvaškem ne napoveduje velikih ali nepremostljivih napetosti," tik pred odločitvijo arbitražnega sodišča v Haagu o tem, kje poteka meja med Slovenijo in Hrvaško, pravi novinar N1 Antonio Zavada.

Vsekakor bo dogajanje nekoliko razburkalo odnose med državama, pravi sogovornik, ki pa pričakuje hitro znižanje političnega tona in ponoven začetek pogovorov med državama.

Razglasitev odločitve bomo na Siol.net podrobno spremljali s prenosom v živo, v sodelovanju s Planet TV pa bomo pripravili tudi posebna javljanja iz Ljubljane, Pirana, s Trdinovega vrha in Hotize.

Vmes bomo na naših profilih na Facebooku, Twitterju in Instagramu odstirali zakulisje dogajanja in po razglasitvi odločitve seveda poskrbeli tudi za umestitev v širši kontekst s pogledi strokovnjakov. Se klikamo na Siol.net!

Hrvaška politika si je enotna: arbitraže ni več

K "Odnosi med državama bodo gotovo bolj razburkani po jutrišnji razglasitvi odločitve arbitrov in zavrnitvi njenega izvajanja na hrvaški strani. Nobena od političnih strank na Hrvaškem pa ne napoveduje velikih ali nepremostljivih napetosti," pravi novinar N1 Antonio Zavada. | Foto: N1 "Odnosi med državama bodo gotovo bolj razburkani po jutrišnji razglasitvi odločitve arbitrov in zavrnitvi njenega izvajanja na hrvaški strani. Nobena od političnih strank na Hrvaškem pa ne napoveduje velikih ali nepremostljivih napetosti," pravi novinar N1 Antonio Zavada. Foto: N1 ot je znano, se je hrvaški parlament julija 2015 odločil za izstop iz arbitražnega postopka, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča "nepopravljivo kontaminirano" v aferi Drenik-Sekolec.

"Hrvaška politika za to krivi slovensko stran. Ne glede na vsebino odločitve je tako hrvaška vlada ne bo sprejela, saj zanjo arbitraža ne obstaja več. Naša politika, ne glede na opcijo, ima o tej temi enotno stališče," pravi Zavada.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pred dnevi tako dejala, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča, kakršna koli ta že bo.

Brez incidentov, a pomisleki ostajajo

Raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da hrvaška javnost večinsko verjame, da bo odločitev sodišča škodila Hrvaški, pravi sogovornik. "Glede na mnenje politike, da odločitev ni zavezujoča, ne pričakujemo kakšnih burnih odzivov, niti incidentov ali konfliktov, o katerih se ugiba v Sloveniji. Tudi stroka meni, da za arbitražne odločitve ni mehanizma prisile."

Zavada pa dodaja, da na Hrvaškem pričakujejo diplomatski in politični pritisk Slovenije. "Hrvaška javnost se boji, da bi Slovenija uvedla ukrepe na meji, na primer poostrila nadzor. Aprila letos je to povzročilo večurne zastoje pri vstopu v Hrvaško. Vsako poigravanje s prometnimi blokadami lahko škodi turizmu. Pojavljajo se tudi ugibanja, da bi lahko Slovenija kot povračilni ukrep poskusila ovirati hrvaški vstop v schengensko območje," razlaga.

Za nadaljevanje pogajanj

Kot pravi, pa nova hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burić miri, da odločitev ne bo prinesla ničesar dramatičnega.

Hrvaška se zavzema za nadaljevanje bilateralnih pogajanj med državama.

Hrvaški diplomati v Haagu ne bodo sprejeli pošiljke s sodbo

V Palači miru v Haagu bo branju razsodbe arbitražnega sodišča prisluhnila le slovenska stran. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons V Palači miru v Haagu bo branju razsodbe arbitražnega sodišča prisluhnila le slovenska stran. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Arbitražno sodišče je danes ob 9. uri sodbo dostavilo na hrvaško veleposlaništvo v Haagu, a hrvaški diplomati so večraj napovedali, da dokumenta ne bodo sprejeli. 

Uradnih predstavnikov Hrvaške prav tako ne bo v sejni sobi stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo danes popoldne objavili sodbo. Slovensko delegacijo bo vodil zunanji minister Karl Erjavec, v njej pa bodo še agentka Republike Slovenije pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk ter člani odvetniške ekipe in predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, je danes na dopisni seji sklenila slovenska vlada.

Ne spreglejte