Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
9.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Natisni članek

COVID-19 cepivo Hrvaška Slovenija

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 9.20

2 leti, 5 mesecev

Hrvaški bomo posodili več kot 40 tisoč odmerkov cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Pfizer_2 | Slovenija bo Hrvaški na njeno zaprosilo za 40 tisoč odmerkov cepiva proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech posodila 40.950 odmerkov tega cepiva.

Slovenija bo Hrvaški na njeno zaprosilo za 40 tisoč odmerkov cepiva proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech posodila 40.950 odmerkov tega cepiva.

Vlada je na dopisni seji odločila, da bo Slovenija Hrvaški posodila 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca BioNTech/Pfizer. Hrvaška je Slovenijo zaprosila za pomoč, saj v zadnjem času opaža velik porast zanimanja za cepljenje.

Kot so sporočili danes, se bo posojilo izvedlo v obliki dvojne donacije - Slovenija bo Hrvaški najprej posodila cepivo, nato pa bo cepivo Hrvaška Sloveniji vrnila, in sicer najkasneje do 31. decembra.

Vlada je ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naložila, da opravita vse potrebno za izvedbo donacije.

Ministra za zdravje je vlada pooblastila za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo in Hrvaško ter podpis najave donacije proizvajalcu cepiva, družbi Pfizer/BioNTech. NIJZ bo medtem poskrbel za pripravo cepiva na prevoz, izročitev prevzemniku in vse aktivnosti v zvezi z logistiko, so sporočili.

Poslabšanje epidemioloških razmer pri sosedih

Na Hrvaškem je trenutno z enim odmerkom cepljenih 2.123.249 prebivalcev, polno cepljenih je 1.895.129 ljudi. V zadnjih 24 urah se je za cepljenje odločilo 19.067 prebivalcev, kažejo podatki na spletni strani vlade. 

Na Hrvaškem so zaradi poslabšanega epidemiološkega stanja minuli teden uveljavili pogoj PCT za javni sektor. Potrdilo o prebolelosti, cepljenju proti covidu-19 ali testiranju na okužbo morajo imeti poleg zaposlenih tudi uporabniki storitev državnih in javnih ustanov.

Hrvaški časnik Jutarnji list medtem danes poroča, da je Hrvaška prek pobude Covax donirala 490.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, med drugim v Butan, Vietnam, Ruando in na Kosovo. Donacije naj bi izvedli v trenutkih, ko je bilo cepljenje na Hrvaškem v zastoju in je bila poraba cepiv manjša. Da ne bi cepivu potekel rok uporabe, so ga proizvajalci namesto na Hrvaško poslali neposredno v druge države, še piše časnik.

cepivo
Novice Novavax zaprosil za dovoljenje za cepivo proti covid-19 v EU
Avstrija zaprtjre
Novice Avstrija se zapira, od februarja 2022 obvezno cepljenje

 

Ne spreglejte