Hrvaška vse bližje odobritvi izjeme glede terana

Proces za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran je konec minulega tedna prešel v sklepno fazo. Evropska komisija je v petek sprožila pisni postopek za sprejetje delegiranega akta, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško, so sporočili viri pri komisiji.

Komisija je v predlogu akta opredelila, da se bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra.

Komisija je v predlogu akta opredelila, da se bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra. Foto: STA

V času posvetovanja je bil osnutek delegiranega akta spremenjen, tako da so se upoštevali prejeti prispevki, če so vključevali nove elemente, so še pojasnili viri. Kako dolgo bo trajal pisni postopek in kakšne so spremembe, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti. V tem postopku akt odobrijo komisarji. Nato se začne dvomesečno obdobje, v katerem lahko članice unije ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrnejo. 

Židan se hvali z dvema zmagama

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je v ponedeljek ob robu predstavitve paviljona Čebelji svet v Bruslju na vprašanje, kakšno je stanje glede vprašanja terana, odgovoril: "Trenutno stanje je takšno, da smo od treh dve zmagi dosegli." Hrvaški ni uspelo doseči ukinitve slovenske zaščite, komisija pa se je opredelila, da je teran bil, je in bo zaščiten kot izključno slovensko vino, je minister pojasnil omenjeni zmagi.

Vendar pa komisija po Židanovih besedah misli, da ima Hrvaška pravico do označbe teran za sorto vinske trte, Slovenija pa misli, da potrošnik ne loči označbe sorte in označbe vina, zato minister pričakuje, da bo treba zgodbo razjasniti na sodišču. Slovenija že ima pripravljen osnutek tožbe, je dodal.

Slovenija v Bruselj poslala pripombe

Komisija je v predlogu akta opredelila, da se bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra. Sredi aprila je Slovenija v Bruselj poslala pripombe na predlog delegiranega akta za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Med pripombami je izpostavila netransparentnost in kršitev postopkovnih pravil pri pripravi akta, zavajanje potrošnikov, pomanjkanje ocene učinka odobritve izjeme Hrvaški, legaliziranje nezakonitih praks ter neresnične navedbe.

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • matija11 / 16.05.2017. ob 19:43

    Nimam pojma o vinu ampak če gre za poimenovanje vina bi mu lahko dodali recimo Hrvaški teran... ampak naši samooklicani eksperti tega ne dovolijo zato bo teran tako tam kot tudi v SLO... in na koncu naj dodam še nekaj... dolga leta sem živel na Primorskem in vinarji iz Buj imajo odlično vino! Ampak raje izgubimo vse kot da se dogovorimo. Slovenceljni pač!!!!

  • alfa650 / 16.05.2017. ob 14:51

    Saj pacient kljub uspešni operaciji lahko umre,Brane,saj tudi takšna operacija ni garant za preživetje!

  • brane134 / 16.05.2017. ob 13:48

    zmaga. Bravo Židan. Zmaga, velikanska zmaga. Celo dve zmagi. Kot tista zdravniška: operacija odlično uspela, pacient umrl!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano