Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
13.22

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60
policija Slovenija nadzor državne meje Hrvaška meja Boštjan Poklukar

Natisni članek

Četrtek, 28. 9. 2023, 13.22

9 mesecev, 3 tedne

Hrvaška okrepljen nadzor slovenske policije razume kot taktično potezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,60
državna meja | Foto STA

Foto: STA

Hrvaška policija je letos zabeležila 54.593 nezakonitih prehodov meje, kar je 140 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je danes poudaril vodja uprave za mejo hrvaškega notranjega ministrstva Zoran Ničeno. Okrepljen nadzor slovenske policije na meji s Hrvaško je označil za taktično potezo in poudaril, da ne gre za uvajanje mejnega nadzora.

Slovenska policija je v sredo okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji s Hrvaško, kjer se povečuje število nezakonitih prehodov.

Ničeno je danes zjutraj pogovoru za radio hrvaške radiotelevizije HRT dejal, da ukrep slovenske policije prinaša večjo vidnost policije in s tem občutek varnosti za državljane. "To je taktična poteza, ki vpliva na notranjepolitično stanje v Sloveniji. To ni ukrep uvajanja nadzora na notranji meji," je izjavil. Obenem je poudaril, da morajo policijski nadzor ob meji s Slovenijo opravljati kljub vstopu Hrvaške v schengen.

Boštjan Poklukar
Novice Minister Poklukar o tem, kaj sta se dogovorila s hrvaškim kolegom

Da gre za ukrep, s katerim želi Slovenija predvsem umiriti javnost, je v pogovoru za radio dejal tudi predsednik hrvaškega parlamentarnega odbora za evropske zadeve Domagoj Hajduković.

Hajduković je izrazil razumevanje za zaskrbljenost dela javnosti zaradi povečanega pritiska na t. i. zahodnobalkanski poti. Ob tem je poudaril, da ni pošteno kriviti hrvaške policije, ker gre za veliko število migrantov, posebej prek meje z Bosno in Hercegovino.

Hajduković še meni, da bi bilo produktivnejše, če bi "kolegi iz Slovenije kolegom iz Hrvaške" pomagali na druge načine. "Lahko bi pomagali pri skupni krepitvi zunanje meje Evropske unije namesto tega," je dejal in dodal, da ukrep ne bo vplival na odprtost meja.

Da okrepljen nadzor ne bo ogrozil schengna, je v pogovoru za radio poudaril tudi hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Karlo Ressler (EPP/HDZ). "Vse tisto, ker bo izvajala slovenska policija, bo izvajala v sodelovanju z našo policijo, to pa je tisto, kar potrebuje Evropa, več sodelovanja in več medsebojne vključenosti, ker je popolnoma očitno, da Evropa drvi v še eno migrantsko krizo," je presodil.

Hrvaški policisti so s slovenskimi policisti po navedbah Ničena imeli 445 mešanih patrulj na območjih, kjer je največ nezakonitih prehodov meje. Med migranti, ki so jih ujeli na meji, je bilo po njegovih besedah 23 tisoč takšnih, ki so zaprosili za azil. To po njegovih besedah govori o tem, da tihotapci in migranti dobro poznajo delovanje Evropske unije, saj vedo, da se tako lahko svobodno gibljejo, dokler so na Hrvaškem.

slovenska policija
Novice Poklukar o možnosti ponovnega nadzora na meji s Hrvaško: Nikoli ne reci nikoli #video

Po njegovem prepričanju lahko na zmanjševanje števila nezakonitih migrantov vplivajo tako, da poskušajo razbiti tihotapske verige. Letos so do srede po njegovih navedbah zajeli že 905 tihotapcev.

Okrepljen nadzor je že včeraj komentiral tudi hrvaški vrh. Vsi so se strinjali, da ne gre za grožnjo schengnu. "To je nadzor notranjega ozemlja, to dela tudi Hrvaška," je izjavil premier Andrej Plenković. Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je dejal, da je bila odločitev Slovenije pričakovana.

Slovenska policija je od začetka leta do konca avgusta sicer zabeležila 36.137 nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško, v enakem obdobju lani pa 13.601.

Poklukar in Božinović za okrepitev mešanih patrulj ob meji

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Boštjan Poklukar in Davor Božinović sta ob robu današnjega zasedanja v Bruslju govorila o skupnih aktivnostih za preprečevanje nezakonitih migracij. Dogovorila sta se, da bosta državi okrepili mešane policijske patrulje ob meji, je na družbenem omrežju X sporočil Božinović.

"Dogovorila sva se za razširitev mešanih patrulj v okviru izravnalnih ukrepov, vključno s posebej izurjenimi policisti in uporabo tehnike," je Božinović zapisal po pogovoru.

Dodal je, da sta se strinjala, da je izvor problema v tretjih državah, zato sta evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson pozvala, naj se komisija bolj angažira pri dogovarjanju o sporazumu med BiH ter Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex). Ta bi omogočil, da bi Frontex BiH pomagal pri varovanju meja po celotnem ozemlju.

Ministra sta se po Božinovićevih besedah dogovorila, da bosta državi v prihodnje usklajeno nastopali v odnosu do Bruslja in tretjih držav, da bi se v tranzitnih državah in državah izvora izboljšale razmere.

Ne spreglejte