Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2019,
15.03

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

3

Natisni članek

NDH Zdravka Bušić

Četrtek, 28. 11. 2019, 15.03

4 leta, 4 mesece

Hrvaška državna sekretarka se je v sedemdesetih v ZDA urila za teroristične akcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

3

t | Foto Zajem zaslona zurnal.info

Foto: Zajem zaslona zurnal.info

Zdravka Bušić, državna sekretarka na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, se je v 70. letih prejšnjega stoletja v ZDA pod grbom NDH urila za teroristične akcije, poroča bosanski medij Žurnal.

Bosanski časnik je objavil tudi fotografije takrat 25-letne Zdravke Bušić, na katerih je oblečena v olivno zeleno uniformo z grbom Neodvisne države Hrvaške (NDH), v rokah pa ima pištolo. Skupaj s svojo prijateljico je v gozdu pri ameriškem mestu Cleveland vadila streljanje.

Bušićeva je bila pripadnica ustaške teroristične skupine Hrvaški narodni odpor, ki jo je po koncu druge svetovne vojne ustanovil general Vjekoslav Maks Luburić, ustaški komandant, ki je bil upravnik zloglasnega taborišča v Jasenovcu. V Jasenovcu so bili storjeni množični zločini nad balkanskimi Judi, Srbi in drugimi nasprotniki fašističnega režima, še poroča časnik.

Kot še piše časnik, je deklica iz kampa dvajset let kasneje postala ena najpomembnejših oseb v hrvaški zunanji politiki, danes je Bušićeva državna sekretarka na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter sodelavka hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Njenega brata in moža v ZDA obsodili terorizma

Njen brat Zvonko Bušić je septembra 1976 skupaj s preostalimi pripadniki ustaške teroristične skupine Hrvaški narodni odpor ugrabil potniško letalo, ki je letelo iz New Yorka v Chicago. Letalo je začasno pristalo v Montrealu, Bušić pa je iz letala obvestil policijo, da je na železniški postaji v New Yorku nastavljena bomba. Med dezaktiviranjem te bombe je umrl policist, Bušić pa je bil obsojen na dosmrtni zapor.

Na zaporno kazen, in sicer 20 let zapora, je bil leta 1982 obsojen tudi mož Bušićeve Vinko Logarušić, ki je bil pripadnik iste teroristične organizacije.

V ZDA je po drugi svetovni vojni iz Jugoslavije pobegnilo veliko podpornikov Neodvisne države Hrvaške. NDH je bila med drugo svetovno vojno marionetna država na območju današnje Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, obsegala pa je tudi manjši del slovenskega ozemlja. Vodil jo je ustaš Ante Pavelić.
Ne spreglejte