SiolNET. Novice Slovenija
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrastnik želi postati občina brez odpadkov #video

0,62

termometer

V Hrastniku želijo postati ena od prvih slovenskih občin brez odpadkov. S steklenico diabolo, ki so jo razdelili vsem 3.800 gospodinjstvom v občini, so že naredili prvi korak k tako imenovanemu konceptu zero waste, ki se mu čedalje bolj približujejo tudi v vrtcu, v šoli in drugod.

V vrtcih otroke vzgajajo v okoljsko zavedne posameznike, saj je treba začeti zgodaj, je prepričana ravnateljica Maja Petan.

"Tudi po igralnicah imamo koše za ločevanje odpadkov, hrano naročamo v večjih embalažah in jo potem razdelimo," je dejala Petanova in dodala, da so s hodnikov umaknili tudi avtomate z vodo, razmišljajo pa tudi o pralnih plenicah, poročajo v oddaji Planet 18.

"Raziskave so pokazale, da so otroci prej čisti, da so prej brez pleničk, če se uporabljajo pralne plenice, in da je tudi manj pleničnih izpuščajev in podobnih alergij," je dejala Petanova. "Raziskave so pokazale, da so otroci prej čisti, da so prej brez pleničk, če se uporabljajo pralne plenice, in da je tudi manj pleničnih izpuščajev in podobnih alergij," je dejala Petanova. Foto: Planet TV

Ceroz odlagališče ekološka bomba Novice Imamo v Hrastniku tempirano ekološko bombo? #foto

Osnovnošolci si z odpadnim papirjem pokrijejo stroške končnih izletov

Podobno je na bližnji osnovni šoli, kjer prav tako kupujejo živila v večjih embalažah. "Ukinili smo plastične lončke, na šoli imamo pitnike, iz katerih učenci lahko pijejo brez lončkov, poleg tega smo ukinili tudi plastični jedilni pribor," je povedala Marina Kmet, ravnateljica Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik, kjer so učenci zelo aktivni tudi pri zbiranju odpadnega papirja, z zbranim denarjem si namreč pokrivajo stroške končnih izletov.

Na občini so plastične skodelice za kavo in vodo že zamenjali s steklenimi. Z novim letom bodo umaknili avtomate s prigrizki in kavne avtomate z lončki. "Zelo se bomo trudili, da zmanjšamo tudi porabo električne energije in vode," je dejal Marko Funkl, župan občine Hrastnik.

Steklarna Hrastnik Posel danes Steklarna Hrastnik namesto na Poljskem v naložbo doma

Hrastniška komunala je tudi edina v Zasavju, ki še vedno pobira kosovne odpadke od vrat do vrat. Hrastniška komunala je tudi edina v Zasavju, ki še vedno pobira kosovne odpadke od vrat do vrat. Foto: Planet TV Povod za aktivnosti so težave v centru za ravnanje z odpadki

Razlog za odločitev za koncept zero waste so bile težave, ki jih imajo v centru za ravnanje z odpadki, in nerešena državna politika o lahki frakciji mešanih ostankov, je razložil župan.

"V Hrastniku so se te težave stopnjevale, imamo približno tri milijone minusa na smetišču in mislim, da moramo začeti iskati in reševati težave pri izvoru, ne na koncu, na smetišču," je dejal Funkl. Hrastničani sicer že več kot 20 let ločeno zbirajo odpadke, a tako bi radi znižali cene na položnicah in prepolovili količino lahke frakcije v mešanem komunalnem odpadu, ki trenutno znaša 36 odstotkov odpadkov.

Steklarna Hrastnik Posel danes Steklarna Hrastnik bo povečala proizvodnjo embalažnega stekla Piramida iz skodelic, Steklarna Hrastnik Dom 19.840 steklenih skodelic iz Hrastnika za Guinnessov rekord #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin