SiolNET. Novice Slovenija
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imamo v Hrastniku tempirano ekološko bombo? #foto

0,71

termometer

Ceroz odlagališče ekološka bomba
Odpadne vode z odlagališča onesnažujejo okolje na območju občin Laško in Hrastnik, menijo okoliški prebivalci. Foto: Matic Rotar

Na območju centra za ravnanje z odpadki (Ceroz) na Uničnem v Hrastniku je tempirana ekološka bomba, opozarjajo domačini, ki so se združili v civilno iniciativo. Državi in vodstvu centra, ki je v lasti petih občin, očitajo zavajanje, saj naj bi jim zagotavljali, da gorivo, ki ga skladiščijo na območju Uničnega, ne odteka v potok Breznica, a naj bi se zdaj izkazalo drugače.

Nuklearna elektrarna Krško Novice V Krškem ne želijo hrvaških jedrskih odpadkov #video

Ceroz je na podlagi geološke študije, ki jo je že pred vsaj desetimi leti naročil pri Inštitutu za rudarstvo, geotehnologijo in okolje (Irgo), ves čas zatrjeval, da tla niso porozna, trdijo prebivalci okoliških vasi. Ta isti inštitut pa je v lanski študiji, ki jo je prav tako naročil Ceroz, ugotovil, da so tla porozna, so za Planet povedali v civilni iniciativi. 

Problem so odpadne vode. Te z odlagališča odtekajo v potok Ničnica, ki izvira pod odlagališčem. Del vode gre mimo čistilne naprave in v potok Breznica, ki pa teče proti Laškemu in se izteka v reko Savinjo. Odpadna voda s tem po mnenju civilne iniciative ogroža okoljsko varnost celotnega območja. 

Nekaj fotografij:

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Spor med občinami

Ceroz je sicer že dlje časa v finančnih težavah in za sanacijo potrebuje tri milijone evrov. Center pa je po poročanju Dela postal tudi jabolko spora med občinami.

Peterica občin ustanoviteljic želi sanacijo kriti z dvigom cen komunalnih storitev in s tem strošek sanacije prenesti na občane, a hkrati so nedavno občinski svetniki v Trbovljah županjo Jasno Gabrič pooblastili, da lahko začne postopek izstopa iz družbe Ceroz, kar je razjezilo zagorskega župana Matjaža Švagana.

Ta je po poročanju Dela po ponedeljkovi izredni seji občinskega sveta to odločitev kritiziral, njihova občina ostaja v lastniški strukturi centra, je dejal. In dodal: "Prav je, da to katastrofo, ki smo jo vsi povzročili, skupaj tudi rešimo."

Snaga Novice V Ljubljani dražja odvoz odpadkov in voda odpadki Novice Sežigalnica odpadkov v Sloveniji čedalje bolj vroča tema

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin