Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2021,
19.51

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

32

Natisni članek

Aleš Hojs

Torek, 8. 6. 2021, 19.51

2 leti, 10 mesecev

Hojs proti hrvaškim medijem: Slovenija iskreno želi Hrvaško v schengnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

32

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je danes odločno zanikal poročanje nekaterih hrvaških medijev, da Slovenija vstop Hrvaške v schengensko območje podpira s figo v žepu. Je pa vprašanje, ali bo soglasje o širitvi območja mogoče doseči, zato tudi ni jasno, ali bo slovensko predsedstvo to vprašanje uvrstilo na dnevni red notranjih ministrov EU, je pojasnil.

Hojs se je danes udeležil zasedanja notranjih ministrov EU v Luksemburgu. Ti so med drugim prvič izmenjali mnenja o novi strategiji za schengen, ki jo je nedavno razgrnila Evropska komisija. Pojasnil je, da bo slovensko predsedstvo to temo uvrstilo tudi na dnevni red neformalnega zasedanja v juliju.

Čakajo sicer še na predloge v povezavi s schengenskim zakonikom, ki jih pričakujejo jeseni. Intenzivna razprava o reformi schengna se tako pričakuje med francoskim predsedstvom v prvi polovici prihodnjega leta.

Mette Frederiksen
Novice Danci bodo prosilce za azil poslali v centre v Afriko

Strožji nadzor meje

V strategiji za schengen je Hojs navedel dve točki, ki sta vredni podpore in gresta v pravo smer: strožji nadzor zunanje meje in natančnejši evalvacijski sistem. Je pa treba po njegovih besedah za celovito oceno še počakati na predloge o schengenskem zakoniku.

V povezavi s širitvijo schengna – na vstop vanj čakajo Romunija, Bolgarija in Hrvaška – je Hojs dejal, da je to "verjetno precej nemogoča zadeva", a da se "lahko še marsikaj spremeni". Ob tem je povedal, da je v uniji več zadržkov glede Romunije in Bolgarije kot glede Hrvaške.

Jimmie Akesson
Novice Je Švedska pred revolucijo?

V svežnju z Romunijo in Bolgarijo

Slovenija po Hojsovih besedah "absolutno podpira vstop Hrvaške v schengen", tudi v svežnju z Romunijo in Bolgarijo. Vprašanje pa je, ali bo mogoče doseči soglasje glede nove širitve schengna, je dejal.

Slovenija po njegovih navedbah nima nikakršnih zadržkov glede umestitve tega vprašanja na dnevni red zasedanja notranjih ministrov EU med svojim predsedovanjem.

Mette Frederiksen
Novice Socialdemokratska premierka Danske: Sirski begunci naj se vrnejo domov

Prisluhniti Hrvaški

"Je pa treba prisluhniti tudi Hrvaški. Zdi se mi, da si Hrvaška ne bo želela uvrstitve na dnevni red, če ne bo soglasja. Če nekaj uvrstiš na dnevni red, potem pa ni podpore, je to še večja blamaža, kot če tega ne daš na dnevni red," je pojasnil minister.

Slovenija pa vstop Hrvaške v schengensko območje podpira in nikakor ni res, da s figo v žepu, kot pišejo nekateri hrvaški časopisi, je še poudaril Hojs. "Če Hrvaška sprejme, da to damo na dnevni red, in je pripravljena na to, da to ni sprejeto, smo pripravljeni to storiti," je sklenil.

Ne spreglejte