Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
19.50

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

63

Natisni članek

meja ukrepi COVID-19 Koronavirus Aleš Hojs

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 19.50

3 leta

Hojs: Ljudem želimo preprečiti, da bi praznike izkoriščali za dopust #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

63

Notranji minister Aleš Hojs je v pogovoru za oddajo Planet 18 na Planetu povedal, da zaradi novih omejitev pri prehajanju državne meje na mejnih prehodih praznični konec tedna ne pričakuje večjih zapletov. Glavni namen novih ukrepov je po njegovih besedah preprečiti, da bi ljudje prihajajoče velikonočne praznike izkoriščali, da bi hodili na dopust v države zahodnega Balkana, kjer so epidemiološke razmere trenutno zelo slabe.

Od danes je iz Slovenije prepovedano potovati v države, ki so na rdečem seznamu, to so med drugim sosednje države ter države zahodnega Balkana. Notranji minister Aleš Hojs je za Planet povedal, da so potniki iz zahodne Evrope, ki potujejo na Balkan, skozi Slovenijo potovali že prejšnji konec tedna, v sredo in četrtek pa glede na spremenjeni odlok to ne bo več mogoče, je pojasnil Hojs.

Bosna mejni prehod
Novice Nova pravila, kam lahko potujemo #video

Hojs: Preprečiti hočemo dopuste med velikonočnimi prazniki

Notranji minister je pojasnil, da zaradi tega ne pričakuje večjih zapletov na mejnih prehodih. Ko gre za izjeme, je med drugim navedel tujce, ki živijo v Sloveniji in pri nas nimajo stalnega ali začasnega bivališča. "Ti seveda lahko v tem obdobju zapustijo državo, vendar pa v času tega zaprtja ne morejo prosto prehajati v državo in iz nje. Državo lahko v tem času zapustijo vsi tisti, ki so bili ali cepljeni ali so preboleli covid-19, vendar ne pred več kot pred šestimi meseci," je dejal Hojs.

Kot je poudaril notranji minister, želi vlada z novim odlokom ljudem preprečiti, da bi velikonočne praznike izkoriščali za dopust v državah zahodnega Balkana, kjer so epidemiološke razmere zelo slabe. Na vprašanje o očitkih o sorazmernosti tega ukrepa je Hojs dejal, da je bil omenjeni ukrep "tudi za nas zelo neprijetno sprejet, ampak ni bilo mogoče drugače". "Ta ukrep je po mojem mnenju povsem v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, ki nam dovoljuje, da se omeji gibanje v času epidemije," je dodal Hojs.

Koronavirus. Covid-19.
Novice V nedeljo potrjenih 287 novih primerov okužbe #video

Za nujen prihod na delo lastnoročno podpisana izjava in potrdilo delodajalca

Na vprašanje, ali bodo ljudje od četrtka v primeru nujnega prihoda na delo potrebovali nova potrdila, pa je minister odgovoril, da bosta za to potrebna lastnoročno podpisana izjava vsakega posameznika, da je seznanjen z aktualnim vladnim odlokom, ter ustrezno potrdilo delodajalca, da je prihod na delo nujen.

"Ne nazadnje smo delodajalcem naročili, naj bo večji del zaposlenih dela od doma," je poudaril Hojs. Dodal je, da bodo policisti nadzor spoštovanja odloka izvajali predvsem na mejah statističnih regij, po potrebi pa bodo lahko to preverjali tudi na območjih znotraj posameznih regij.

Mateja Logar
Novice Logarjeva: Brez novih ukrepov bi bilo stanje čez 14 dni zelo slabo #video
Ne spreglejte