Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 5. 2020,
12.59

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

30

Natisni članek

turizem Hrvaška meja Aleš Hojs

Sobota, 16. 5. 2020, 12.59

3 leta, 11 mesecev

Hrvaška policija pojasnjuje, kdaj vas bo spustila čez mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

30

Hojs in Božinović | Davor Božinović in Aleš Hojs med srečanjem v Ormožu | Foto STA

Davor Božinović in Aleš Hojs med srečanjem v Ormožu

Foto: STA

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a ob upoštevanju zdravstvenih razmer. Hrvaška policija pojasnjuje, da je trenutno vstop tujih državljanov na Hrvaško mogoč le v primeru, ko gre za "poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge". Za to morajo potniki pokazati tudi ustrezno dokumentacijo.

"Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti," so danes na hrvaški policiji pojasnili za STA.

Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. "Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno," navajajo na hrvaški policiji.

Za vse ostale primere lahko posameznik pošlje vprašanje na elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, kjer bo dobil odgovor, ali lahko potuje na Hrvaško.Janša: Odprtje meje lahko le dvostranski ukrep

Premier Janez Janša je danes zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju.

"Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga," je dodal. Tudi na meji s Hrvaško, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve, je zatrdil. STA

V prej navedenih primerih posamezniku po navedbah hrvaške policije ne bo odrejena samoizolacija, saj drugače ne bi mogel izpolniti namena obiska. "Se pa mora držati priporočil in navodil hrvaškega urada za javno zdravje, ki jih bo dobil na mejnem prehodu," so še dodali.

Iz današnjih izjav notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške Aleša Hojsa in Davorja Božinovića v Ormožu je bilo sicer razbrati, da je prehod slovensko-hrvaške meje možen za vse turiste iz Slovenije in da morajo na mejnem prehodu predložiti le svoje kontaktne podatke. "V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes," je dejal Božinović.

Podrobnosti naj bi dorekli vodje obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo.

 

Aplikacija za oddajo podatkov, še preden se odpravite na pot

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covid-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. "To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja," je dejal hrvaški notranji minister.

meja Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško za zdaj ne bodo odpirali

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. "Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že zdaj odprte, in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni," je povedal.

Hrvaškka mejni prehod
Avtomoto Na mejnih prehodih s Hrvaško ni več daljšega čakanja

Hojs: Imam indice, da bodo Avstrijci odprli mejo proti Sloveniji

Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. "Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal.

Hojs in Božinović | Foto: STA , Foto: STA ,

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Današnje srečanje sta oba ministra označila za konstruktivno. "Predvsem pa upam, da bo pomagalo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh, naslednjih tednih lahko kar se da prosto prestopali slovensko-hrvaško mejo," je povedal Hojs.

Italija zastave koronavirus
Novice Avstrijci odpirajo nekatere meje, v Italijo spet 3. junija

Hrvaški kolega mu je pojasnil, da so vsi postopki, ki jih izvajajo na meji, namenjeni izključno preprečevanju širjenja novega koronavirusa. "Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka," je povedal Hojs.

Hojs in Božinović | Foto: STA , Foto: STA ,

Božinović: Hrvaška v schengnu je v interesu Slovenije

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Po poročanju STA sta se med drugim pogovarjala še o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za zelo dobro, ter vstopanju Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. "Hrvaška v schengnu je v interesu ne le Hrvaške, ampak tudi Slovenije in EU in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju," je dejal Božinović.

Da je Hrvaška sposobna ustrezno skrbeti za varnost, je po njegovih besedah dokazala tudi z učinkovitim obvladovanjem covid-19. "Virus ne pozna meja. Učinkovito zoperstavljanje je mogoče le s sodelovanjem," je prepričan.

V času ponovnega odpiranja meja med državama in rahljanja ukrepov sta se v petek na Ptuju sešla predsednika Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Zoran Milanović, ki sta izpostavila uspešno sodelovanje držav v spoprijemanju z epidemijo covid-19.

Preberite še:

Zoran Milanović in Borut Pahor na Ptuju
Novice Pahor in Milanović izpostavila uspešno sodelovanje v soočanju z epidemijo #video
Ne spreglejte