Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
11.02

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

preiskava Policija kriminal

Sreda, 7. 6. 2017, 11.02

6 let, 10 mesecev

Hišne preiskave zaradi 15-milijonskega oškodovanja delničarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Celjski kriminalisti so v torek v sodelovanju s kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na območju Celja, Maribora in Ljubljane zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti opravili deset hišnih in eno osebno preiskavo. Zlorabe položaja sta osumljeni dve osebi.

Kot so sporočili s celjske policijske uprave, naj bi osumljenca kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti to storila po 15. juliju 2013.

Ustvarila "umetne" pogoje za insolventnost

Osumljenca sta naročila cenitev družbe s celjskega območja, na podlagi katere so spremenili način njenega vrednotenja. To sta storila z namenom slabitve vrednosti družbe, pri tem pa sta ustvarila "umetne" pogoje za insolventnost, pravi policija. V nadaljevanju sta kot enega izmed ključnih ukrepov finančnega prestrukturiranja predlagala, da se v osnovni kapital družbe konvertira ustrezen delež terjatev upnikov. To sta po besedah policije storila z namenom spremembe lastniške strukture družbe oz. oškodovanja dotedanjih delničarjev.

"Tako sta s cenitvami, spremembo vrednotenja ter zlorabo institutov korporacijskega in insolvenčnega prava delničarje družbe oškodovala za ves vložek oz. pravice iz njihovih delnic, tako lastniške kot upravljavske, ki znašajo nominalno več kot 15 milijonov evrov," so navedli na policiji.

Preiskava je bila po naših neuradnih informacijah v zdravilišču Thermana, med osumljenimi pa je domnevno tudi nekdanji direktor Andrej Bošnjak. "Včeraj je v družbi Thermana potekala hišna preiskava. V njej smo korektno sodelovali in  predali vso potrebno dokumentacijo," so nam pojasnili v Thermani.

Nobeni osebi niso odvzeli prostosti

Kriminalisti so opravili hišne in osebne preiskave v matični družbi, revizijski hiši in pri drugih deležnikih postopka. Nobeni osebi niso odvzeli prostosti. Preiskave so potekale tako v zasebnih kot poslovnih prostorih, iskali pa so sledi kaznivega dejanja oz. predmetov, pomembnih za kazenski postopek.

Zbrano dokazno gradivo bo zdaj predmet vsebinske presoje. Glede na količino zaseženih stvari in na preostale okoliščine na celjski policijski upravi predvidevajo, da bo preiskava trajala še kar nekaj časa. Ob koncu bodo predstavili potek preiskave in ugotovitve.

Ne spreglejte