Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Han bančna luknja

Petek, 22. 8. 2014, 12.03

8 let

Han: Črtanje točke glede preiskave bančne luknje čista tehnična napaka (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V najnovejši različici osnutka koalicijskega sporazuma je izpadla celotna točka o preiskavi bančne luknje, kar je precej razburilo javnost. A šlo naj bi le za tehnično napako.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je glede domnevnega izpada točke o preiskavi bančne luknje iz koalicijskega sporazuma pojasnil, da gre nedvomno za tehnično napako, ki jo bodo popravili. Ne ve, zakaj se je to zgodilo, po njegovih besedah je razočaran tudi kandidat za mandatarja Miro Cerar.

Besede podkrepil z dokumenti Han je dodal, da je ravno SD na koalicijskih usklajevanjih s SMC dala pripombe v smislu, da se mora opraviti javna preiskava po islandskem vzoru in ugotoviti odgovornost za nastalo bančno luknjo. Svoje besede je podkrepil tudi z dokumenti, ki jih je pokazal novinarjem.

SMC se je s pripombo strinjala, s tem da so se le še opredelili do tega, kaj je to islandski vzor, zadeva je šla naprej in to so zapisali v koalicijski sporazum, pravi Han. A nato se je v zadnji, tretji različici osnutka sporazuma zgodila tehnična napaka, saj je celotna točka o preiskavi bančne luknje "preprosto izpadla". SD si v nobenem primeru tega ni želela, ampak zahteva, da je to jasno zapisano v koalicijskem sporazumu.

Predsedujoči SD Dejan Židan se je po Hanovih besedah že pogovarjal s Cerarjem. Ta je dejal, da je tudi on zdaj videl, da se je zgodila "čista tehnična napaka, in da je tudi on razočaran, da je prišlo do t. i. medijskega spina", a zadeva bo popravljena. Han se, kot dodaja, lahko tudi opraviči v imenu pripravljavcev koalicijskega sporazuma, ki so ga sicer pisali v SMC.

Po kolegiju DZ je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer potrdila, da je na tem mestu prišlo do tehnične napake. V imenu SMC se je opravičila in zagotovila, da točka o preiskavi bančne luknje zanesljivo ostaja v koalicijskem sporazumu.

Mandatarska seja v ponedeljek Državni zbor bo sicer o kandidatu za mandatarja Cerarju odločal v ponedeljek. Kot je sklenil kolegij predsednika DZ, se bo izredna seja začela ob 10. uri.

Poslanci bodo isti dan odločali tudi o predlogu kolegija, da za novo generalno sekretarko DZ predlaga strokovno sodelavko v DZ Uršulo Zore Tavčar, ki se ji obeta zadostna podpora.

Ne spreglejte