SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GZS: Z ministrom Židanom se nič ne pogajamo, trošarini na sladkor v celoti nasprotujemo

2

termometer

 | Foto:
"Povsem zavračamo namige, da se je zakon približal industriji. Pripravljajo ga na kmetijskem ministrstvu in mi pri njem ne sodelujemo."

Tako so se na poročanje Dela, ki smo ga povzemali na Planet Siol.net, odzvali na včerajšnjo vest, da se je zakon o trošarini na sladke pijače približal industriji brezalkoholnih pijač, odzvali v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Kot je opozorila direktorica zbornice Tatjana Zagorc, proizvajalci brezalkoholnih pijač pri pripravi nove zakonodaje ne sodelujejo, niti ne svetujejo ministru Dejanu Židanu, saj še vedno odločno nasprotujejo uvedbi "diskriminatornega davka, ki prinaša več finančne škode kot koristi, na drugi strani pa samo poglablja problem debelosti pri mladini in ga ne odpravlja".

Ob tem je pojasnila, da so na sestanku z ministrom 6. novembra štiri ure navajali strokovne, zdravstvene, ekonomske argumente, ki govorijo proti obdavčitvi. "Vsekakor pa se nismo pogajali, niti ne sprejemali namigov, kaj bi se lahko izpustilo," je zapisala Zagorčeva in dodala, da je minister vztrajal, da je problematiko debelosti otrok in mladostnikov treba rešiti s tem s fiskalnim ukrepom.

Ob tem je dodala, da Slovenija težave z debelostjo lahko reši brez dodatnega obremenjevanja gospodarstva. "Uporabiti je le treba obstoječe strokovne vire in sredstva, ki se že namenjajo za to. Da se na tem področju ne dela dovolj in da se finančni viri porabljajo nesmotrno, dokazuje svež primer odkritih nepravilnosti na nacionalnem inštitutu za javno zdravje," je še opozorila in izrazila željo, da bi resorni minister prisluhnil zahtevam proizvajalcev, dobaviteljem in sindikatom živilstva po umiku predlaganega davka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin