Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2011,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ruska kapelica obletnica

Sobota, 30. 7. 2011, 15.31

8 let

Grizlov: Slovenijo štejemo med privilegirane partnerje Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik ruske dume Boris Grizlov je pred obiskom v Sloveniji poudaril dobre odnose med državama, ki temeljijo na skupnih slovanskih koreninah in zgodovinski vzajemni naklonjenosti.

"Slovenijo štejemo med naše privilegirane partnerje," je dejal in poseben pomen v odnosih pripisal Ruski kapelici pod Vršičem.

"Kapelica je simbol naših narodov"

"Ruska kapelica, s katero je ovekovečen spomin na ruske vojake, ki so tragično umrli leta 1916, je danes kraj, ki je svet za vsakega Rusa, in tudi simbol prijateljstva naših narodov," pravi Grizlov, ki bo v nedeljo vodil rusko delegacijo na slovesnosti ob 95-letnici kapelice. Vršič pa je po njegovem "območje, ki ohranja spomin na grozote prve svetovne vojne, ki so jih utrpeli naši predniki".

"Zato nam je blizu zamisel, da bi prav na Vršiču postavili spomenik vsem Rusom, ki so izgubili svoja življenja na slovenskih tleh v prvi svetovni vojni," je dejal.

"Okrepiti želimo sodelovanje" Praktična politika se po besedah predsednika ruske dume sicer ne sme opirati samo na duhovno in čustveno plat, zato tako v Moskvi kot v Ljubljani delujejo v prid obogatitvi dialoga z novimi vsebinami.

Ozračje rusko-slovenskih odnosov določajo politični stiki, ki postavljajo tudi nove cilje, je dejal, pri tem pa izpostavil intenziven dialog med državama na najvišji ravni v zadnjem času. "Imamo tudi namen aktivno krepiti parlamentarno dimenzijo našega dvostranskega sodelovanja," je poudaril.

"V Rusiji uspešno deluje 200 slovenskih podjetij" Kot je pojasnil, bosta strani intenzivirali izmenjave parlamentarnih delegacij ter vzpostavili okvire za redne stike med ustreznimi parlamentarnimi odbori in skupinami prijateljstva. O tem namerava Grizlov med drugim v nedeljo govoriti s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem.

Poseben položaj v rusko-slovenskem partnerstvu imajo po navedbah Grizlova trgovinsko-gospodarske povezave. "V več kot 50 ruskih regijah uspešno deluje skoraj 200 slovenskih podjetij," je poudaril in dodal, da v Rusiji dobro poznajo znamke Krka, Gorenje, Iskratel in Helios.

Iz Rusije uvažamo predvsem surovine

Rusija v Slovenijo izvaža surovine, predvsem zemeljski plin, barvne kovine, kemikalije, les, posamezne vrste strojev in opreme ter drugo blago. Uvaža pa kovinarsko, hladilno, telekomunikacijsko in drugo opremo, zdravila in farmacevtske izdelke, belo tehniko ter lake in barve. Sodelovanje med državama se še poglablja z investicijskimi projekti, Grizlov pa se je zavzel za še nadaljnji razvoj tovrstnega sodelovanja.

"Premagali so posledice globalne krize" "Nadaljevali bomo tudi z uresničevanjem večjih strateških projektov," je napovedal predsednik dume in s tem v zvezi omenil projekt plinovoda Južni tok, pri katerem sodeluje tudi Slovenija.

"Sedanja dinamika blagovne menjave med državama, ki se je v prvih štirih mesecih letos povečala skoraj za tretjino, priča o tem, da smo v dvostranskem sodelovanju premagali posledice globalne krize," je še dejal Grizlov. Kot je dodal, v ospredje sedaj stopa kakovost trgovinsko-gospodarskega sodelovanja.

Uskladili so veliko gospodarskih projektov

Izrazil je tudi zadovoljstvo, ker Slovenija podpira nov velik projekt Rusije in EU, t.i. Partnerstvo za modernizacijo. Državi sta glede tega lani podpisali dvostransko izjavo, slovenska podjetja pa so že izrazila interes za sodelovanje v okviru inovacijskega centra Skolkovo. Slovenija in Rusija sta po njegovih besedah tudi že uskladili več kot 30 prednostnih projektov na področju gospodarstva.

"Pomembni so projekti globalnega formata" Grizlov je še poudaril, da je EU glavna gospodarska partnerica Rusije, pri čemer so še posebej pomembni "projekti globalnega formata". "Omenil sem že program Partnerstvo za modernizacijo. Sem spadata tudi Severni in Južni tok." To so po njegovem pomembni primeri konstruktivnega in obojestransko koristnega dela v prid razvoja transnacionalne energetske infrastrukture, povečanja njene stabilnosti, boljše uporabe proizvodnih zmogljivosti ter vzpostavljanja novih delovnih mest tako v Rusiji kot v EU.

"Taki projekti ustvarjajo trdne temelje za sodelovanje med Rusijo in EU na kakovostno novi ravni, saj niso omejeni na energetsko področje, ampak dejansko spodbujajo in omogočajo celo vrsto drugih projektov," je ocenil predsednik dume.

Zavzel se je za odpravo vizumskih postopkov Moskva po njegovih besedah računa tudi na poenostavljanje vizumskih postopkov in postopno odpravljanje vizumov, ker so za tesnejše sodelovanje z Evropsko unijo, kot je poudaril, potrebni neovirani stiki med ljudmi. "Delamo skupaj, da bi to dosegli," je dejal in izrazil željo, da bi bilo to delo končano čim prej.

Sodelujemo tudi na področju kulture Precejšen napredek je v rusko-slovenskih odnosih v zadnjih letih opaziti tudi na področju kulture in humanistike. Kot je pojasnil Grizlov, se uspešno uresničujejo različni dvostranski dogovori, med njimi medvladni program sodelovanja v kulturi, znanosti, šolstvu in športu.

"Skupne znamke"

Rusija in Slovenija imata tudi skupne projekte, ki jih je Grizlov označil za "skupne znamke". "Denimo, od leta 2004 tesno sodelujemo v okviru Foruma slovanskih kultur, ki je bil ustanovljen na pobudo predsednikov Rusije in Slovenije. Ta se je že uspešno pokazal tudi v mednarodnem merilu," je ponazoril.

V Moskvi velik pomen v odnosih s Slovenijo pripisujejo tudi odprtju ruskega centra za znanost in kulturo v Ljubljani, poleg tega pa uspešno deluje tudi informacijsko središče fundacije Ruski svet v Mariboru.

Ne spreglejte