Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Grims izbrisani odškodnina

Sreda, 6. 11. 2013, 12.53

8 let

Grims: Odškodnine za izbrisane bi lahko presegle milijardo evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zakonu o odškodninah za izbrisane jim bomo morali plačati okoli 500 milijonov evrov, če se uresničijo nekatere želje, da odškodnin ne bi omejili, pa več kot milijardo evrov, meni Branko Grims.

Vodja poslanske skupine SDS je dodal, da je to več, kot je sam kadarkoli napovedoval. Grims meni, da bi morala država po predlaganem zakonu izbrisanim izplačati za okoli 130 milijonov evrov pavšalov (po 50 evrov za vsak mesec izbrisa). Ker pa zakon omogoča, da lahko izbrisani, če se ne strinja s pavšalom, državo toži in zahteva trikrat višji znesek, bi bil lahko po oceni poslanca skupni znesek za odškodnine precej višji in bi lahko dosegel več kot pol milijarde evrov ob dejstvu, da zakon dobesedno napeljuje na tožbe, in dejstvu, da bo morala država plačati vse sodne stroške.

"Licitacija o višini odškodnin" Ta znesek bi se lahko po besedah Grimsa še povišal, če bi se v nadaljnjem postopku sprejemanja zakona, ki je v torek prestal drugo obravnavo pred matičnim odborom, ali med katerim od sodnih postopkov iz zakona črtala določba, ki omejuje najvišjo mogočo odškodnino, doseženo pred sodiščem. V tem primeru bi nas odškodnine stale več kot milijardo evrov. "To pa je več kot sem sam kadarkoli napovedoval," je dejal poslanec.

Dodal je še, da je levica ves čas zavajala javnost z izjavami, da odškodnin ne bo. Sam pa naj bi ob tem vseskozi opozarjal, da odškodnine bodo in da se bodo na koncu pogovarjali le še o tem, kako visoke bodo. "In točno to se je v torek dogajalo na odboru DZ, kjer se je vse sprevrglo le še v licitacijo o višini odškodnin," je dejal.

Bolje se zadolžiti in takoj plačati zamudne obresti Na novinarski konferenci se je Grims dotaknil tudi pogajanj ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta s sindikati javnega sektorja o poračunu plačnih nesorazmerij. Kritičen je zlasti do dogovora, po katerem bi država javnim uslužbencem za zamudo pri izplačilu (drugi, zadnji obrok bi jim izplačala v začetku leta 2015) izplačala zakonske zamudne obresti.

Omenjene obresti v tem trenutku dosegajo okoli devet odstotkov. To pomeni, da bi bilo bolje, da bi se država zdaj zadolžila in javnim uslužbencem takoj izplačala celoten znesek, saj bi bile obresti za zadolžitev nižje od obljubljenih zakonskih zamudnih obresti, je dejal Grims. Zato takšen dogovor po oceni poslanca pomeni, da se je vlada odločila, da vse to, kar bi morala storiti zdaj, "na najdražji mogoč način prevali na davkoplačevalce v prihodnjih letih".

Ne spreglejte