Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2014,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant interpelacija

Petek, 4. 4. 2014, 10.59

8 let

Gregor Virant preživel, bo tudi koalicija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za notranje zadeve Gregor Virant je uspešno prestal interpelacijo, ki jo je podprlo 39 poslancev, proti pa je glasovalo 23 poslancev.

Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Virant je v prvem odzivu na glasovanje dejal, da ne bo odstopil, kljub temu da je bilo na glasovanju več glasov za interpelacijo, kot pa jih je bilo proti.

Ni drame, da so PS-jevci zapustili dvorano Rezultat glasovanja – dejstvo, da je velika večina poslancev PS zapustila dvorano pred glasovanjem ‒ razume tako, da je to posledica notranjih težav v stranki.

Pravi sicer, da bodo glasovanje v DL proučili, saj je nenavadno, da največja koalicijska stranka ne podpre ministra in predsednika koalicijske stranke, misli pa, da bodo PS prepustili, da "svoje zadeve uredi sama", saj to v PS tudi sami vedo.

Janković ni šef PS Na vprašanje, ali se danes ni pokazalo, kdo je šef PS, je dejal, da Virant, če bi bil glavni v stranki Zoran Janković, zdaj ne bi bil več notranji minister.

Predsednik Državljanske liste predsednici vlade Alenki Bratušek še vedno zaupa, meni pa, da ni potrebe za glasovanje o zaupnici premierki, če se bo koalicija v nedeljo dogovorila o ukrepih za zapolnitev proračunske "nepremičninske luknje".

Tudi zaupnica zaradi notranjih trenj Virant sicer meni, da je tudi to, da je Bratuškova danes napovedala zaupnico, povezano z notranjimi trenji v PS in napovedanim kongresom, na katerem naj bi se spopadla Bratuškova in Janković.

Vendarle pa Virant ni neposredno odgovoril na vprašanje, ali bo DL glasovala za zaupnico. "Predloga o zaupnici še nimamo na mizi, vprašanje je tudi, ali bo predsednica vlade zaupnico vezala na kakšno odločitev."

Kdo so odpadniki? Vodja poslanske skupine največje vladne stranke PS Jani Möderndorfer je pred glasovanjem napovedal obstrukcijo z besedami, da gre za "prazno interpelacijo". V dvorani državnega zbora je ostalo šest poslancev PS. Interpelacijo so podprli Jožef Kavtičnik, Tina Komel, Stanko Stepišnik in Barbara Žgajner. Poslanec PS Branko Ficko ni glasoval za Virantov odhod, njegov strankarski kolega Brane Golubovič pa ni glasoval.

PS sicer danes ni sodelovala v razpravah. "Interpelacijo je predlagatelj predlagal na prazni podlagi. Menimo celo, da ta interpelacija ne bi smela biti na dnevnem redu, saj nima nobenih elementov interpelacije, govorijo pa o stvareh, ki nimajo povezave z ničimer," je dejal Möderndorfer v izjavi novinarjem po odhodu iz dvorane.

Bi bilo lahko usodno, če bi nekateri ostali v dvorani? Zanikal je, da bi šlo pri obstrukciji za nezaupnico Virantu. "Ne, tako ste vi rekli, to ni nezaupnica, to je odločitev poslanske skupine," je odgovoril na novinarsko vprašanje. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali so se za to potezo v resnici odločili zato, ker bi bili za Viranta sicer lahko usodni dodatni glasovi proti.

Kaj je Virant govoril pred glasovanjem Virant je že včeraj dejal, da bi bilo "zelo čudno sporočilo", če bi za opozicijsko interpelacijo glasovalo več poslancev, kot pa jih bi bilo proti oziroma vzdržanih. V sredo pa je Virant menil, da bo glasovanje pokazalo, kdo je šef v PS, premierka Alenka Bratušek ali župan Ljubljane Zoran Janković, ki je poslance PS nagovarjal, naj zrušijo Viranta.

Obstrukcija, ker bi Virant sicer padel? Mogoče je, da so se v PS za obstrukcijo odločili, ker bi se v primeru prisotnosti poslancev največje vladne stranke lahko zgodilo, da bi bila opozicijska interpelacija uspešna, saj proti Virantu ne bi glasovali le poslanci PS Jožef Kavtičnik, Tina Komel, Stanko Stepišnik in Barbara Žgajner, ampak še kakšen poslanec, ki je naklonjen Zoranu Jankoviću.

Ne spreglejte