Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2019,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

39

Natisni članek

internet splet RTV-prispevek RTV Slovenija

Petek, 13. 9. 2019, 11.59

4 leta, 7 mesecev

Gospodinjstva s spletnim dostopom bodo morala plačevati celoten RTV-prispevek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

39

RTV Slovenija | Na RTVS so pojasnili, da so se za uraden poziv odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi prek spleta. | Foto Bojan Puhek

Na RTVS so pojasnili, da so se za uraden poziv odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi prek spleta.

Foto: Bojan Puhek

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo v kratkem gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike, pozvala, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala prek spleta. Gospodinjstva, ki izjave ne bodo podala, bodo morala v prihodnje plačevati celoten RTV-prispevek.

Na RTVS so pojasnili, da so se za uraden poziv odločili, ker od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh programov brez prekinitev tudi prek spleta. Gledalci, ki imajo spletni dostop, lahko po novem spremljajo programe v neposrednem predvajanju na računalnikih in mobilnih napravah prek spletnih strani RTVS, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih prek mobilne aplikacije, na androidnih televizorjih pa prek aplikacije RTV 4D.

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja RTV-prispevka določa, da mora vsak, ki ima sprejemnik na območju Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTVS, sprejemnik prijaviti, s čimer postane zavezanec za plačilo prispevka. Z možnostjo spremljanja programov prek spleta se tudi osebni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki.

Služba RTVS za obračun RTV-prispevka ima v evidenci nekaj več kot 25 tisoč gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo prispevek le za radijske sprejemnike. Kot so opozorili na RTVS, gre za zavezance, ki naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika, so pa "zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja televizijskih signalov prek računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled prek spleta".

Igor Kadunc
Novice Lahko res le dvig RTV-prispevka reši nacionalko?

Če izjave ne bodo podali, jim bodo zaračunali celoten RTV-prispevek

RTVS bo zato pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala prek spleta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona s spletnim dostopom.

"V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo Radiotelevizija Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka," so napovedali na RTVS. Poudarili so še, da se bo uradni poziv nanašal izključno na gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Ta gospodinjstva predstavljajo približno štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo prispevka.

Fizične osebe plačujejo mesečni RTV-prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike, ki jih uporabljajo zasebno oziroma skupaj s člani svoje družine v pavšalnem znesku 12,75 evra. Če ima zavezanec za zasebno rabo le radijske sprejemnike, plačuje mesečni prispevek v višini 3,77 evra.

Ne spreglejte