Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
11.36

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

zaupanje Slovenija kazalnik gospodarska klima

Četrtek, 25. 1. 2024, 11.36

3 mesece

Gospodarska klima leto začela z rahlo rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Gospodarska rast | Proizvodnjo je pestilo nezadostno domače povpraševanje, trgovino konkurenca v sektorju, v gradbeništvu je bilo premalo usposobljenih delavcev, v storitvenih dejavnostih pa delovne sile na splošno, so gospodarsko klimo v začetku 2024 povzeli na statističnem uradu. | Foto Getty Images

Proizvodnjo je pestilo nezadostno domače povpraševanje, trgovino konkurenca v sektorju, v gradbeništvu je bilo premalo usposobljenih delavcev, v storitvenih dejavnostih pa delovne sile na splošno, so gospodarsko klimo v začetku 2024 povzeli na statističnem uradu.

Foto: Getty Images

Gospodarska klima, torej kakšna so pričakovanja udeležencev v različnih gospodarskih aktivnostih, se je januarja nekoliko razvedrila. Od decembra je vrednost tega kazalnika narasla za 0,3 točke na –3,2 točke. Pozitivno sta na spremembo vplivala kazalnika zaupanja med potrošniki in v trgovini na drobno, medtem ko so se kazalniki zaupanja v predelovalnih in storitvenih dejavnostih ter v gradbeništvu znižali.

Proizvodnjo je pestilo nezadostno domače povpraševanje, trgovino konkurenca v sektorju, v gradbeništvu je bilo premalo usposobljenih delavcev, v storitvenih dejavnostih pa delovne sile na splošno, so gospodarsko klimo na začetku leta 2024 povzeli na statističnem uradu.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je januarja znižala v primerjavi z vsemi tremi obravnavanimi obdobji, od vrednosti v prejšnjem mesecu je bila nižja za točko, od vrednosti pred letom dni za štiri točke in od dolgoletnega povprečja za osem točk.

Pri tem sta se izboljšala kazalnika skupnih naročil in zaloge končnih izdelkov, poslabšal pa se je kazalnik pričakovane proizvodnje.

Najpogosteje so podjetja v predelovalnih dejavnostih omejevali dejavniki nezadostno povpraševanje, tako domače kot tuje, in negotove gospodarske razmere.

posel, gospodarstvo, finance
Novice OECD: Svetovne recesije ni na vidiku, a tveganja ostajajo precejšnja

V trgovini na drobno je bil kazalnik zaupanja januarja za točko višji kot decembra in štiri točke nad dolgoletnim povprečjem, na letni ravni pa se je njegova vrednost znižala za dve točki. Najizraziteje se je zvišal kazalnik pričakovane prodajne cene, znižal pa se je kazalnik pričakovanega zaposlovanja.

Poslovanje v trgovski dejavnosti so najbolj omejevali konkurenca v sektorju, visoki stroški dela in nezadostno povpraševanje.

V gradbeništvu je bila vrednost kazalnika zaupanja v prvem letošnjem mesecu za dve točki nižja kot mesec prej. Od vrednosti v istem obdobju prejšnjega leta je bila nižja za pet točk, od dolgoletnega povprečja pa višja za 21 točk.

Zaupanje je upadlo zaradi poslabšanja kazalnika pričakovanega zaposlovanja, medtem ko se je kazalnik skupnih naročil izboljšal.

Največ gradbenih podjetij je kot glavni omejitveni dejavnik navedlo pomanjkanje usposobljenih delavcev, sledili so visoki stroški dela in visoki stroški materiala.

Kazalnik zaupanja med potrošniki je imel pozitiven prispevek h gospodarski klimi. | Foto: Shutterstock Kazalnik zaupanja med potrošniki je imel pozitiven prispevek h gospodarski klimi. Foto: Shutterstock V storitvenih dejavnostih je kazalnik zaupanja za točko nižji kot decembra, za pet točk nižji kot v januarju 2023 ter za dve točki nad dolgoletnim povprečjem. Večina kazalnikov je upadla, dvignila sta se le kazalnika povpraševanja in poslovnega položaja.

Najpogosteje sta poslovanje v storitvenih dejavnostih omejevala pomanjkanje delovne sile in nezadostno povpraševanje.

Na letni ravni se je vrednost kazalnika gospodarske klime januarja znižala, in sicer za 2,1 točke. Na to znižanje je vplivalo poslabšanje kazalnikov zaupanja tako v predelovalnih in storitvenih dejavnostih kot tudi v gradbeništvu ter v trgovini na drobno. Pozitiven prispevek je imel le kazalnik zaupanja med potrošniki.

Wilhelm Nest
Novice Med avstrijskimi vlagatelji nekoliko upadlo navdušenje nad Slovenijo
Gospodarska rast
Novice Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji junija višje
Novice Največji vlagatelji v Sloveniji hvalijo delavce in kritizirajo davčni sistem
Ne spreglejte