SiolNET. Novice Slovenija
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gorščakova: Po odločitvi na drugi stopnji so me z mesta direktorice Televizije Slovenija razrešili nezakonito

1,70

termometer

Natalija Gorščak |  | Foto: STA
Foto: STA

Senat Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je odločil, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije (TV) Slovenija avgusta 2021 nezakonita. Tako je odločilo že sodišče prve stopnje, vendar se je vodstvo RTVS pritožilo. Na delovno mesto pa je ne morejo vrniti, ker se je mandat iztekel, je pojasnila Gorščakova.

"Zdaj že vemo, da je bil generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough v svojem prvem mandatu nezakonito imenovan, izvedel je nezakonito razrešitev, vse pa ob podpori programskih svetnikov, ki se seje programskega sveta 16. avgusta 2021 niso udeležili," je zapisala Gorščakova v sporočilu za javnost.

Po njenih besedah za nobeno od dejanj, torej "niti za nezakonito imenovanje niti za nezakonito razrešitev, ki so jo s svojim neaktivnim delovanjem podprli, očitno ne bodo odgovarjali". Prav tako tudi plačilo stroškov tožbe ne bo bremenilo nikogar osebno, ampak vse plačnike prispevka za Radiotelevizije Slovenije (RTVS), je dodala.

Jaka Elikan Novice Elikan zavrača očitke o spolnem nadlegovanju novinarke na RTV Slovenija Rtv Novice RTV po vloženi ovadbi: Nismo seznanjeni, ne komentiramo Andrej Grah W. Novice Grah Whatmough: Ne bom odstopil #video

Razlog: neizvrševanje navodil

Delovno in socialno sodišče je lani ugodilo pritožbi nekdanje direktorice nacionalne televizije zoper odločitev Graha Whatmougha, ki jo je 20. avgusta 2021 razrešil s tega položaja. Kot razlog je navedel neizvrševanje njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja zavoda Igorja Kadunca.

Nenazadnje ji je očital, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Gorščak je medtem vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve. Njene navedbe v sporočilu za javnost o Whatmoughovem nezakonitem imenovanju pa se nanašajo na odločitev Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je prišla v javnost v začetku marca. V skladu z njo je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja zavoda januarja 2021 nezakonito. Višje sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

Grah Whatmough je po uveljavitvi novele zakona o RTVS, potrjeni na novembrskem referendumu, sicer v. d. generalnega direktorja.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin