Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2024,
16.45

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
vlada Robert Golob RTV Slovenija RTV prispevek

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 16.45

1 ura, 42 minut

Golob z vodstvom RTVS o dvigu prispevka. Kaj so se dogovorili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
RTVS | Vlada bo o dvigu višine prispevka odločala do konca avgusta, so zapisali v kabinetu predsednika vlade. Višina predlaganega dviga prispevka predstavlja minimalen dvig v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotka. | Foto STA

Vlada bo o dvigu višine prispevka odločala do konca avgusta, so zapisali v kabinetu predsednika vlade. Višina predlaganega dviga prispevka predstavlja minimalen dvig v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotka.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob se je danes srečal z vodstvom Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Povod za srečanje sta bila poziv k povišanju RTV-prispevka skladno z zakonom o RTVS, ki ga je na vlado naslovilo vodstvo RTVS, in seznanitev z razlogi za dvig, ki jih je uprava navedla v svojem pozivu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vodstvo RTVS je premierja seznanilo z izzivi, s katerimi se soočajo, in predstavilo nadaljnje korake pri uvajanju sprememb pri delovanju javnega zavoda. Strinjali so se, da je z dvigom prispevka nujna tudi sprememba zakonodaje, ki bo javnemu zavodu omogočila uvajanje potrebnih sprememb, s katerimi bo RTVS lahko postala moderen in kakovosten javni medij. Ob tem bodo spremembe omogočile tudi dolgoročno stabilno in neodvisno financiranje javnega zavoda, so sporočili.

V premierjevem kabinetu so ob tem spomnili, da je bila novela zakona o RTVS eden prvih zakonov, ki jih je njihova vlada vložila, takoj ko je bilo to izvedljivo v skladu s poslovnikom DZ. Volivke in volivci so podprli prizadevanja vlade za neodvisnost in programsko avtonomijo javnega zavoda ter zakon v veliki večini potrdili na kasnejšem zakonodajnem referendumu novembra 2022, so dodali.

Ob premierju Golobu so se srečanja udeležili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja premierjevega kabineta Luka Špoljar in državna sekretarka za strateško komuniciranje v premierjevem kabinetu Petra Aršič.

Vlada bo o dvigu višine prispevka odločala do konca avgusta, so zapisali. Višina predlaganega dviga prispevka predstavlja minimalen dvig v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotka, so še dodali.

RTV Slovenija
Novice Bruselj Slovenijo pozval k ureditvi financiranja RTVS
Mirko Krašovec
Novice Mirko Krašovec tudi na ustavnem sodišču neuspešen s postopkom zoper novinarje RTVS
RTV Slovenija
Novice Svet RTVS poziva vlado za delno uskladitev RTV-prispevka z inflacijo: "To ni metanje denarja z lopato"
RTV Slovenija
Novice Svet RTVS z apelom za povišanje RTV-prispevka. Jih bo Golob uslišal?
Ne spreglejte