Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
21.34

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

dan samostojnosti in enotnosti Cankarjev dom Robert Golob državna proslava

Petek, 22. 12. 2023, 21.34

4 mesece

Golob: Samostojnost države zgodba o uspehu, ki jo je treba ves čas nadgrajevati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Robert Golob proslava | Foto STA

Foto: STA

Premier Robert Golob je na državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti, na kateri se je zbral politični, družbeni in kulturni vrh, izpostavil, da je bila osamosvojitev države zgodba o uspehu. A jo moramo vsak dan znova dograjevati, je opozoril. Ob tem je državljane pozval, naj se mu pridružijo v skupnem cilju – vzpostavitvi pozitivnega družbenega ozračja, ki je ključno za družbo blaginje.

Golob se je v govoru spomnil občutkov ob plebiscitu pred 33 leti, ko so se volivke in volivci z nekaj negotovosti, ampak neizmernim pričakovanjem odpravljali na volišča. Čutili so ponos. "Ker smo vedeli, da smo sestavni del zgodovine, ki se v državi piše samo enkrat," je dejal. Obenem pa je bilo tudi neizmerno veselje ob enotnosti. "Če kdaj, smo se lahko takrat zavedeli, da je enotnost ključen predpogoj za največje, v tem primeru narodove zmage," je izpostavil.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič | Foto: Matic Prevc/STA Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič Foto: Matic Prevc/STA Prepričan je, da danes, 33 let po tem, delimo enotno mnenje, da je bila osamosvojitev Slovenije zgodba o uspehu, "zgodba, ki nas lahko navdihuje, ne le za današnje čase, ampak tudi za svetlejšo prihodnost".

Nataša Sukič
Novice Podpredsednica DZ Sukič: Naloga nas vseh je ljudem povrniti zaupanje v državo

Prva vrsta na osrednji državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti. | Foto: Matic Prevc/STA Prva vrsta na osrednji državni proslavi pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Foto: Matic Prevc/STA

Pa vendar nobena zgodba o uspehu sama po sebi ne zakoliči zgodovine. "Lahko nam je navdih, ni pa zagotovilo za uspeh. Vsako kolektivno zgodbo moramo vsak dan znova dograjevati in dograjujemo jo vsi s svojimi individualnimi zgodbami o uspehu," je pojasnil.

Predsednica države Nataša Pirc Musar | Foto: Matic Prevc/STA Predsednica države Nataša Pirc Musar Foto: Matic Prevc/STA

Poleg uspehov športnikov, kulturnikov, strokovnjakov, znanstvenikov in gospodarstvenikov je izpostavil zgodbo o uspehu Beti Hohler, ki je bila nedavno izvoljena za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), kar šteje za uspeh celotne države, "uspeh naše zgodbe o osamosvojitvi". "Beti Hohler je dokazala dvoje: da takrat, ko imaš znanje, požrtvovalnost in pogum, so vsa vrata odprta, in dokazala je, da takrat, ko ti uspe samemu s trdim delom, si v ponos in ugled celotni državi," je dejal Golob.

Prešernova proslava 2023
Trendi Za Prešernovo proslavo predlagajo novega organizatorja

Izpostavil mesto v Varnostnem svetu ZN

Kolektivna zmaga, ki jo je prav tako na mednarodnem parketu doživela Slovenija in ne bi bila mogoča, če v prizadevanjih ne bi bili enotni, pa je mesto v Varnostnem svetu ZN. "In ravno to naj nam bo navdih, da takrat, ko želimo doživljati največje kolektivne zmage, moramo za vsako ceno ohraniti enotnost, ker je enotnost tista, ki nas ne potrjuje samo navznoter, kot državo ali narod, ampak predvsem daje kredibilnost navzven. Ker takrat, ko sami verjamemo vase in dosežemo enotnost, takrat nam verjamejo tudi vsi drugi," je prepričan Golob.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan | Foto: Matic Prevc/STA Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan Foto: Matic Prevc/STA Z uspehi pa prihaja tudi odgovornost. In tako bosta prav področji pravne države in svetovnega miru tisti, kjer bodo oči vsega sveta še bolj zazrte v nas, "kjer bomo v prihodnjem letu dokazovali ne samo sebi, ampak vsemu svetu, da je ugled, ki ga uživamo, vreden zaupanja," je dejal.

Podobno je z odgovornostjo na domačem terenu. Dejal je, da se je svoje odgovornosti najbolj zavedel ob avgustovskih ujmah, in priznal, da se je tedaj pojavljala negotovost, ali v vladi zmorejo. "A preobrat je sledil na terenu, ko smo doživeli srčnost, predanost, nesebičnost in solidarnost vseh, enotnost v najboljšem pomenu besede," je dejal in dodal, da je bilo to navdih, da so začeli vrteti telefone in da so verjeli, da bo Slovenija zaradi svojega ugleda in preteklih dejanj dobila pomoč tudi od drugod.

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in nekdanji predsednik države Borut Pahor sta se razveselila drug drugega. | Foto: Matic Prevc/STA Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in nekdanji predsednik države Borut Pahor sta se razveselila drug drugega. Foto: Matic Prevc/STA

Spopadanje z energetsko draginjo in spodbude za inovacije

Nekatere obljube, ki so bile dane, sicer zahtevajo svoj čas, enako je z obljubami vlade, ki je po prevzemu mandata napovedala smele projekte, ki terjajo dva mandata. Obljubil je nadaljevanje te poti, ob tem pa naštel nekaj že doseženih ciljev, od spopada z energetsko draginjo do dviga sredstev za razvoj, znanost in inovacije ter preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ob koncu pa je sklenil z željo, da vse navduši za en skupen cilj. "In to je, da skupaj vsak naš korak namenimo pozitivnemu družbenemu ozračju. Ko nam bo ta cilj uspelo doseči in ko se nam bo uspelo okoli njega poenotiti, bomo lahko govorili o tem, da smo na poti v družbo blaginje," je sklenil Golob.

Praznovanje kot koncert vrhunskih glasbenikov

Umetniški del, ki je sledil nagovoru premierja, je nastal pod taktirko skladatelja in dirigenta Roka Goloba ter režiserja Klemna Dvornika. Avtorja sta si praznovanje zamislila kot koncert vrhunskih glasbenikov s kratkimi filmskimi vložki z nazornim vizualnim prikazom dramatičnih trenutkov kataklizme, boja ter solidarnosti ljudi z neusmiljeno naravo in odgovornega ter hitrega odziva države, kjer ni potrebe po velikih besedah, saj sta glasba in slika dovolj zgovorni.

Letošnja proslava, organizirana le nekaj mesecev po katastrofalnih poplavah, pa po navedbah organizatorjev nosi pomenljivo sporočilo narodne in politične enotnosti v kriznih razmerah, podobne času osamosvajanja.

Državne proslave so se ob premierju Golobu udeležili tudi drugi predstavniki političnega vrha, med drugim predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Marko Lotrič. Prav tako so se je udeležili člani vlade, poslanci in predstavniki različnih državnih institucij, diplomacije ter drugih sfer političnega in družbenega življenja.

Z državnim praznikom samostojnosti in enotnosti se bomo v torek spomnili razglasitve rezultatov plebiscita, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev pred 33 leti odločilo za samostojno državo Slovenijo. Plebiscit je bil sicer izveden 23. decembra.

Robert Golob
Novice Golob: Primorska je danes zgled sožitja in solidarnosti
Magnifico
Novice Logar pride, Janša in poslanci Levice pa ne. Med nastopajočimi tudi Magnifico. #video
Ne spreglejte