Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
14.30

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

Natisni članek

dan državnosti proslava

Petek, 23. 6. 2023, 14.30

10 mesecev, 1 teden

Logar pride, Janša in poslanci Levice pa ne. Med nastopajočimi tudi Magnifico. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti se bo začela v soboto ob 21. uri. Letos bo nekoliko drugačna kot pretekla leta, saj v središče postavlja odnos med naravo in državo, je pred današnjo generalko napovedal avtor njenega koncepta Matej Filipčič. Na letošnji državni proslavi se sicer obeta okrnjena udeležba politike. Ne bo namreč prisotnih predstavnikov opozicijske NSi, prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta, izpustili pa jo bodo tudi poslanci koalicijske Levice. Po poročanju Večera bo manjkal tudi predsednik SDS Janez Janša. Medtem je udeležbo napovedal celoten državni vrh.

Osrednja državna proslava bo na predvečer dneva državnosti potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, slavnostna govornica bo predsednica republike Nataša Pirc Musar. Proslave se bodo udeležili tudi drugi predstavniki vrha države, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, premier Robert Golob in predsednik DS Marko Lotrič.

Vabilo na osrednjo državno prireditev sta poleg članov državnega vrha, aktualne vlade in nekaterih bivših predsednikov republike, med njimi Milan KučanDanilo Türk in Borut Pahor, dobila tudi prvaka opozicijskih SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin. Slednja sta sporočila, da se državne proslave ne bosta udeležila, prav tako se proslave ne bo udeležil predsednik Demosove vlade Lojze Peterle. Iz vrst opozicije je udeležbo potrdil poslanec SDS Anže Logar

Peterle: Ne morem ploskati ljudem, ki so ukinili dan spomina na žrtve komunizma

Peterle je za Večer povedal, da "ne čuti praznične prešernosti v srcu, glede na to, da imamo na delu oblast, ki uporablja osamosvojitev za nove nepotrebne delitve. Ne morem ploskati ljudem, ki so ukinili dan spomina na žrtve komunizma, ki je prav tako povezan z osamosvojitvijo. Brez osamosvojitve ne bi sprejeli evropskega stališča proti vsem trem totalitarizmom. Če sem na proslavi, želim praznovati – in ne vidim podlage za to," je pojasnil Peterle. 

Razlog za neudeležbo nekaterih je tudi v kulturnem delu programa, v katerem bo med drugimi nastopil glasbenik Robert Pešut - Magnifico, ki je pred časom javno izjavil, da je na plebiscitu leta 1990 glasoval proti osamosvojitvi. To je namreč v opoziciji sprožilo številne kritike. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) medtem poudarjajo, da je Magnifico eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, zato je po njihovi oceni prav, da nastopa tudi na državni proslavi. "Živimo v demokratični državi, v kateri je z ustavo vsakomur zagotovljena svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve nastopajočih ne presoja po kriteriju tega, kako so glasovali na plebiscitu," so pojasnili.

Na proslavi prav tako ne bo nekaterih koalicijskih poslancev 

Okrnjena bo tudi prisotnost predstavnikov nekaterih drugih parlamentarnih strank. V SD se bodo v imenu stranke proslave udeležili evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec, sicer tudi podpredsednik stranke, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan ter nekaj poslancev. Predsednica stranke, zunanja ministrica in podpredsednica vlade Tanja Fajon bo po dosedanjih napovedih odsotna zaradi osebnih razlogov.

Barve koalicijske Levice bosta na proslavi zastopala koordinator stranke in minister za delo Luka Mesec ter njegova namestnica v stranki in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Poslanci se proslave medtem ne bodo udeležili. "Imamo specifičen pogled na to, kaj so bili dosežki leta 1991, predvsem za stanje in socialni status naših prebivalk in prebivalcev," je danes dejal vodja poslancev Matej Tašner Vatovec. Po njegovih besedah sicer nobenim proslavam ne nasprotujejo, je pa stvar odločitve, katerih se bodo udeležili. Ocenjuje sicer, da je napovedani program proslave odličen.

Proslava se bo začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne enote

Sekretar koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve v državnem protokolu Aleksej Adrijan Loos je na novinarski konferenci napovedal, da se bo državna proslava ob dnevu državnosti začela s prihodom praporščakov, zastavonoš in častne enote, sestavljene iz policijskega orkestra in častne garde Slovenske vojske.

Temu bodo sledili prihodi najvišjih gostov po rdeči preprogi, med njimi predsednikov vrhovnega in ustavnega sodišča, vlade, državnega zbora, državnega sveta in še slavnostne govornice predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki bo pregledala častno enoto in se nato napotila proti odru, kjer bo imela govor. Po Loosovih besedah se bo nadaljevalo z umetniškim programom.

Avtor koncepta državne proslave, sicer režiser in scenograf Matej Filipčič, je napovedal, da bo letošnja proslava nekoliko drugačna, kot smo je vajeni iz preteklih let. V središče namreč postavlja odnos med naravo in državo, med prežečo podnebno krizo in državnostjo.

Fotogalerija
1 / 6

"Odločil sem se, da fokus iz kulturnozgodovinskih dejstev, ki so neizpodbitno pomembna, vendarle prestavim v prihodnost, se pravi v čas, ki bo odločilno vplival na to, v kakšni državi in državnosti bomo živeli v kontekstu podnebne krize," je povzel Filipčič.

V ta razmislek je avtor koncepta vključil predvsem mlajše generacije, ki se bodo s tem soočale in ki jih je treba pripraviti na čas, ki prihaja. Podnebno krizo prikazuje kot skupni imenovalec, ki se mu se je mogoče zoperstaviti, a je za to potrebno sodelovanje vseh.

Sam program predstave sicer opeva lepoto Slovenije kot zelene oaze in naravne pestrosti, ki tvorijo slovensko identiteto, je nadaljeval Filipčič. Te zadeve so skozi podnebne spremembe postavljene pod vprašaj, tako se besedila in vizualije lepote prepletajo s podatki znanstvenikov, ekologov in okoljevarstvenikov, je dodal.

Priprave so potekale štiri mesece 

Priprave na proslavo, od idejnega zasnutka do današnje generalke, so potekale štiri mesece. Njene posamezne elemente so v tem času pripravili do podrobnosti, na odru pa jih združujejo šele dva dni pred samo proslavo. "Gre za kompleksno usklajevanje," je ocenil Filipčič.

Na predstavi bosta med drugimi nastopila glasbenik Magnifico in igralka Jana Zupančič, glasbene točke so delo Matije Krečiča, posnetke Slovenije je prispeval Mateja Vranič, Filipčič pa je izpostavil še multimedijskega umetnika Nejca Trampuža.

Loos je povedal še, da za goste na proslavi ni posebnih navodil, po katerih bi jih usmerjali. Kdor si želi proslavo ogledati na ploščadi, za to ne potrebuje vabila, vendar bo moral opraviti krajši varnostni pregled, zato te obiskovalce prosi, naj na proslavo pridejo nekaj minut pred njenim začetkom.

Slovenska zastava
Novice Osrednja državna proslava z okrnjeno politično udeležbo
Ne spreglejte