SiolNET. Novice Slovenija
6,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob o predlogu Bruslja: S tem pošiljamo katastrofalna sporočila

6,08

termometer

Robert Golob, Tirana | Slovenski premier je danes pred vrhom EU − Zahodni Balkan v Tirani poudaril, da cene energije spet rastejo. "Sporočila, ki jih pošiljamo trgom s svojo neenotnostjo ter z zelo medlim in celo neustreznim predlogom komisije, so katastrofalna, zato danes plačujemo višjo ceno energije," je dejal Golob. | Foto: STA
Slovenski premier je danes pred vrhom EU − Zahodni Balkan v Tirani poudaril, da cene energije spet rastejo. "Sporočila, ki jih pošiljamo trgom s svojo neenotnostjo ter z zelo medlim in celo neustreznim predlogom komisije, so katastrofalna, zato danes plačujemo višjo ceno energije," je dejal Golob. Foto: STA

Premier Robert Golob je bil danes v Tirani kritičen do predloga Evropske komisije za omejevanje cene plina pri 275 evrih na megavatno uro. Po njegovih besedah je ta predlog neustrezen. S tem in neenotnostjo med državami članicami trgom pošiljamo "katastrofalna sporočila", je dejal ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan.

Evropska komisija in članice EU so po Golobovem mnenju zamudile odličen moment, ki se je oblikoval na oktobrskem vrhu EU v Bruslju. Tedaj so se voditelji v sklepih zavzeli za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, da bi takoj omejili pretirane cene plina.

Viktor Orban, Robert Golob Novice Financial Times: Slovenija načrtuje izgradnjo plinovoda do Madžarske

Golob ocenil, da je bil narejen velikanski korak naprej

Po sklenitvi dogovora je Golob ocenil, da je bil narejen velikanski korak naprej, in izrazil prepričanje, da bodo ministri za energetiko predlog dokončali v dveh tednih, kar pa se ni zgodilo. Takrat je izpostavil tudi, da so cene po sklenitvi dogovora že začele padati.

Bruselj je nato v drugi polovici novembra predlagal vzpostavitev mehanizma, v skladu s katerim bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih.

Robert Golob, Tirana Novice Golob spregovoril o prihodnosti Bosne in Hercegovine #foto

Sporočila, ki jih pošiljamo trgom s svojo neenotnostjo, so katastrofalna

Slovenski premier je danes pred vrhom EU − Zahodni Balkan v Tirani poudaril, da cene energije spet rastejo. "Sporočila, ki jih pošiljamo trgom s svojo neenotnostjo ter z zelo medlim in celo neustreznim predlogom komisije, so katastrofalna, zato danes plačujemo višjo ceno energije," je dejal.

Opozoril je, da se s tem spodkopavata temelj EU in zaupanje državljanov v institucije. "Mislim, da je to nekaj popolnoma nepotrebnega, hkrati pa tudi nedopustnega," je poudaril.

Predlog mehanizma za omejevanje cen plina bodo sicer na novem izrednem zasedanju v Bruslju čez en teden znova obravnavali ministri, pristojni za energetiko.

Boštjan Lindav Novice Golob od Lindava pričakuje pojasnila o morebitnih političnih pritiskih nanj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin