Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
23.03

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

poplave soočenje Janez Janša Janez Janša Robert Golob

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 23.03

8 mesecev, 1 teden

Golob in Janša enotna tudi pri morebitni obdavčitvi dobičkov bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75
Robert Golob, Janez Janša | Tako kot v vseh nastopih po katastrofalnih poplavah sta se predsednik vlade Robert Golob in vodja opozicije Janez Janša skoraj o vsem strinjala. | Foto STA

Tako kot v vseh nastopih po katastrofalnih poplavah sta se predsednik vlade Robert Golob in vodja opozicije Janez Janša skoraj o vsem strinjala.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob in vodja opozicijske stranke SDS Janez Janša sta v večerni oddaji na POP TV spregovorila o načrtih obnove Slovenije po poplavah. Golob je kot glavna ukrepa, ki ju pretresajo tudi na pobudo opozicije, izpostavil vzpostavitev sklada za obnovo Slovenije, imenovanega SOS, pa tudi ukrep obdavčitve presežnih dobičkov bank. 

Vlada Roberta Goloba bo pri obnovi Slovenije po poplavah vzpostavila sklad za obnovo Slovenije, tako imenovani SOS, ki ga je predlagala tudi politična stranka NSi. To je sklad, v katerega se bodo stekala vsa sredstva, tako slovenska kot evropska, ter vse donacije. Ta sklad bo upravljala SID banka, je v oddaji 24 ur napovedal premier Robert Golob.  

Spregovorili so tudi o konkretnih predlogih o dodatnih obdavčitvah, pri čemer je vlada razpravljala tudi o vprašanju, ali obdavčiti dobičke bank ali ne. V sindikatu SVIZ pričakujejo takšne ukrepe vlade, da bi vsi, torej gospodarstvo, prebivalci, javni sektor in banke, prispevali enako. "Tisto, kar je treba dodatno iskati v tej fazi, je, kaj lahko dosežemo prostovoljno, torej kaj lahko finančni in zavarovalniški sektor, ki sta soudeležena v tej katastrofi, naredita za poplavljene. Bančni in zavarovalniški sektor imata strašno odgovornost, tudi zaradi tega, ker poslujeta dobro. Strinjam se, da bo treba postrgati vse vire, škoda je namreč ogromna," je dejal Golob.

Podprla bi obdavčitev bank 

Predlog obdavčitve dobičkov bank je podprl tudi Janša. "Mislim, da je bil danes objavljen podatek, da so obresti in vloge varčevalcev pri slovenskih bankah najnižje v evroobmočju, manj kot en odstotek, medtem ko so v drugih državah vsaj štiriodstotne. Banke torej imajo dobičke, ki so v določeni meri tudi rezultat tega, da nizko vrednotijo denar, ki ga prebivalstvo varčuje na njihovih računih, tako da neka rezerva oziroma neka količina denarja, ki bi ga z vidika pravičnosti lahko uporabili za obnovo, je. Podoben ukrep je po zadnjih poplavah sprejela tudi Italija," je še dejal Janša in dodal, da bi razumno zastavljen ukrep podprl. 

Golob je za konec povedal, da so vsi ti ukrepi na mizi vlade in da jih bodo do konca tedna preučili, še prej pa pričakuje, da bodo vsi sektorji, ki dobro poslujejo in imajo dobičke, prostovoljno sami pokazali solidarnost. Šele po tem sledijo davčni in preostali ukrepi, je sklenil premier. 

Tadej Pogačar 20. etapa TDF 2023
Sportal Dobrodelna akcija Tadeja Pogačarja unikatna priložnost tudi za navijače
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je na terenu seznanila s posledicami ujme v kmetijstvu na Koroškem. Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in kmetijska ministrica Irena Šinko.
Novice Ministrica Irena Šinko: Sanacija zemljišč bo trajala leta in leta
Letuš
Novice "Prej me bo Savinja odnesla, kot da bi šla sama"
Ne spreglejte