Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
20.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Natisni članek

tožilstvo sojenje Kavaški klan

Sreda, 15. 2. 2023, 20.23

1 leto, 2 meseca

Glavni skesanec v zadevi Kavaški klan: Ker nisem videl izhoda, sem šel na policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Najdena droga | Nevzatović je v nekem trenutku posumil, da mu strežejo po življenju, saj so mu dali denar in mu naročili, naj pobegne v Bosno in Hercegovino. Tega ni storil, nato pa so se na kriptirani aplikaciji Sky pojavile grožnje, da mu bo v roku treh dni vzeta glava. STA je izvedela, da naj bi po življenju Nevzatovića stregli še vsaj v dveh drugih primerih, v povezavi s tem naj bi bila priprta tudi dva osumljenca. | Foto Finančna uprava RS

Nevzatović je v nekem trenutku posumil, da mu strežejo po življenju, saj so mu dali denar in mu naročili, naj pobegne v Bosno in Hercegovino. Tega ni storil, nato pa so se na kriptirani aplikaciji Sky pojavile grožnje, da mu bo v roku treh dni vzeta glava. STA je izvedela, da naj bi po življenju Nevzatovića stregli še vsaj v dveh drugih primerih, v povezavi s tem naj bi bila priprta tudi dva osumljenca.

Foto: Finančna uprava RS

Pred sodnim senatom je danes pričal glavni skesanec v zadevi Kavaški klan Darko Nevzatović. Danes mu je vprašanja postavljal tožilec, obramba ga bo izprašala v četrtek. Nevzatović je povedal, da je s policijo začel sodelovati, ko ni več videl izhoda iz združbe, ki ga je po priprtju višjih članov obremenjevala z dodatnimi odgovornostmi.

Nevzatović, ki je s svojo družino v programu za zaščito prič in živi nekje v tujini, je pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pričal prek videokonferenčnega klica, pri tem pa sta bila njegova podoba in glas popačena.

Kot je povedal, je začel s policijo sodelovati po posvetu z odvetnico, koprski policisti pa so ga preusmerili na Nacionalni preiskovalni urad, kjer so mu dejali, da naj znotraj združbe deluje isto kot prej, le da mora policiste o vsem obveščati.

Kazensko ovadbo zoper svoje pajdaše je podal maja 2020, 20. junija tistega leta pa je postal tajni delavec policije in v združbi sodeloval vse do aretacije njenih članov maja 2021.

Nevzatovića, ki je v združbi sprva vodil le dve podjetji za prevoz legalnega in nelegalnega tovora ter v ta namen usmerjal nekaj voznikov, so po priprtju domnevnega vodje združbe Klemna Kadivca zaradi poskusa umora v Ankaranu začeli obremenjevati z dodatnimi odgovornostmi. Vajeti v družbi sta takrat prevzela Filip Vrzić in Marko Skerbec - Coco, ki sta Nevzatovića zadolžila z nalogami, ki jih je prej opravljal brat Klemna Kadivca Blaž Kadivec.

sodišče
Novice Zadeva Kavaški klan: Nevzatović izpostavil grožnje in zahteve po sodelovanju pri umorih #video

"Moral sem v Srbijo do Vrzića, ki je bil besen. Rekel je, da so Klemnu ukradli kokain v vrednosti 1,5 milijona evrov," se je spominjal Nevzatović. Vrzić ga je vprašal, ali je z njimi, "nisem imel druge izbire, kot da rečem, da sem z njimi".

"Filip in Coco sta mi predala celo logistiko in koordinacijo voznikov. Njuna navodila sem predajal prevoznikom. Na voljo sem moral biti 24 ur, vse se je vrtelo okoli tega," je pričal Nevzatović. Dodal je, da je moral prevzeti tudi naloge pošiljanja in pakiranja droge ter priprave denarja za odvetnike Klemna Kadivca. Za ta namen je moral enkrat dostaviti 20 tisoč evrov.

Priča je še povedala, da je enkrat med prevozom denarja, ki ga je vozil sam, izginilo 60 tisoč evrov, drugič pa 25 tisoč evrov, ko je tovornjak vozil njegov kurir. "Vrzić me je poklical v Beograd in mi dejal, da moram jaz vrniti izgubljeni denar. Če tega ne bom storil, bodo našli drug način, da jim bom denar vrnil, mi je zagrozil," je povedal.

Najdena droga
Novice Skesancu v zadevi Kavaški klan pogojna kazen

Njegove trditve, da ni ukradel denarja, je združba želela preveriti z detektorjem laži, vendar se testu ni podvrgel, saj ni vedel, kdo detektor upravlja in kam ga bodo peljali. Njegov kurir je test opravil, ko pa ga je Nevzatović vprašal po rezultatu, mu je odvrnil, da je bil negativen. Manjkajoč znesek v višini 25 tisoč evrov je moral kurir kljub temu plačati.

Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.
Okrožno sodišče Ljubljana
Novice Obtoženi Krčić ni priznal krivde v zadevi Kavaški klan
Okrožno sodišče Ljubljana
Novice Še trije obtoženi v zadevi Kavaški klan niso priznali krivde #video
Novice Obtoženi v zadevi Kavaški klan krivde ne priznavajo #video
sodišče
Novice Sojenje v zadevi Kavaški klan zaradi tega še ni steklo
 
Ne spreglejte