Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2012,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

družinski zakonik

Sobota, 3. 3. 2012, 7.16

8 let

Gibanje za družinski zakonik: Referendum in zakonik preizkušnja za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družinski zakonik in referendum sta za Slovenijo preizkušnja trdnosti razuma na eni strani ter vztrajnosti predsodkov na drugi.

To je na vseslovenskem srečanju Gibanja za družinski zakonik dejal vodja koordinacije gibanja Miha Lobnik. Prisotne je prek posnetka nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk, ki je državljane pozval k podpori zakoniku.

Türk poudarja, da je družinski zakonik dober zakon Kot je v videonagovoru poudaril Türk, je družinski zakonik dober zakon, saj da ščiti tradicionalno družino in njeno pomembno družbeno vlogo ter utrjuje pomen očetovstva in materinstva. Hkrati pa je, pravi Türk, zakonik odprt tudi za ljudi, ki živijo v drugačnih skupnostih in v njih skrbijo za otroke.

"Ti otroci živijo v Sloveniji, vendar danes niso enako zaščiteni kot otroci, ki živijo v tradicionalnih družinah," je še povedal predsednik in dodal, da si želi, da bi se državljani referenduma udeležili v velikem številu in podprli zakonik.

Priložnost, "da kot družba presežemo strahove" Po besedah Lobnika je družinski zakonik kompromis in "rezultat upoštevanja mnogih pomislekov, ki so jih izpostavili nasprotniki". Istospolnim parom namreč ne omogoča porok in jim ne dovoljuje skupnih posvojitev, kljub temu pa prinaša enake pravice vsakemu otroku, je poudaril.

"Zakonik in referendum sta za Slovenijo preizkušnja trdnosti razuma in argumentiranih stališč na eni strani ter vztrajnosti predsodkov, strahov ali celo nestrpnosti na drugi", meni Lobnik. Po njegovem je ta preizkušnja tudi priložnost, da "kot družba presežemo strahove in stopimo v sedanjost, ki jo v Sloveniji danes že živimo".

Zakonik bi uredil medsebojne socialne in ekonomske pravice istospolnih partnerjev Raziskovalka na Mirovnem inštitutu Neža Kogovšek Šalamon je poudarila, da se "verjetno vsi strinjamo", da je zakonik z ukrepi, ki jih uvaja za varstvo otroka, dober, največ duhov pa da burijo vprašanja glede položaja istospolnih partnerstev in posvojitev.

Ob tem Kogovšek Šalamonova opozarja, da po trenutni zakonodaji istospolni partnerji nimajo urejenih medsebojnih socialnih in ekonomskih pravic ter njihove socialne varnosti, kar pa družinski zakonik dobro ureja in tudi odpravlja določene pravne praznine.

Enostranskih posvojitev zakonik ne bo spreminjal Pri posvojitvah pa po njeni oceni ni vedno jasno, kako so stvari urejene zdaj in kako bodo v prihodnje. Skupne posvojitve namreč že zdaj niso dovoljene, prav tako pa jih ne dovoljuje niti zakonik. Če pa ima eden od partnerjev svojega otroka, je že po trenutnem zakonu dovoljeno, da ga drugi partner lahko posvoji, zato tudi teh t. i. enostranskih posvojitev zakonik ne bo spreminjal.

Gibanje za zakonik: Zakonik nikogar ne ogroža in nikomur ničesar ne jemlje Gibanje je sicer pripravilo tudi deklaracijo z desetimi razlogi za družinski zakonik, kjer med drugim poudarjajo, da zakonik nikogar ne ogroža in nikomur ničesar ne jemlje, daje pa pravice tistim, ki jih sedaj nimajo.

Srečanja so se sicer udeležili tudi nekateri vidnejši zagovorniki zakonika, med drugim predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in vodja poslanske skupine stranke Jani Möderndorfer, poslanka SD Majda Potrata in nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Ne spreglejte