Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 2. 2014,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

žled

Torek, 4. 2. 2014, 12.58

8 let

Generatorja skorajda ni mogoče kupiti; nove dobave že jutri

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tehničnih trgovinah se je močno povečalo povpraševanje po prenosnih generatorjih za proizvodnjo električne energije. Zaloge so večinoma pošle, a trgovci za jutri obljubljajo nove dobave.

Nekateri prebivalci v žled okopane Slovenije so brez električne energije že peti dan, nihče pa jim ne more zagotoviti, kdaj bodo znova priklopljeni v električno omrežje. Odjemalci v bolj odročnih krajih bodo lahko brez elektrike ostali še kakšen teden ali 14 dni, je včeraj dejal minister za obrambo Roman Jakič.

V večini trgovin nove dobave že jutri Prenosnih generatorjev je premalo, primanjkuje jih tudi lokalnim gasilcem, ki jih posameznikom posojajo za nekaj ur. Močno povečano povpraševanje so zaznali tudi v tehničnih trgovinah.

V Merkurju so prenosne generatorje za proizvodnjo električne energije razprodali že v ponedeljek, vendar novo urgentno dobavo pričakujejo že jutri. "Na policah prodajnih centrov, kjer je povpraševanje največje, bodo tako najpozneje v četrtek zjutraj," so sporočili iz Merkurja. Količine prodanih generatorjev ne želijo razkriti, zagotovili pa so, da cen ne bodo zviševali. Te se gibljejo od dobrih 90 evrov pa vse do 1400 evrov za dizelski 3-kilovatni generator.

"Trenutno smo tudi v M tehniki ostali brez agregatov za gospodinjstva, največ pa smo jih v zadnjih dneh prodali v Postojni. Konec tedna pričakujemo nove agregate," so sporočili iz Mercatorja. Cene njihovih generatorjev za gospodinjstva se gibljejo od 200 do 690 evrov.

Povpraševanje po prenosnih generatorjih v osrednji Sloveniji precej odstopa od običajnega, medtem ko je povpraševanje na Štajerskem manjše, so povedali v Bauhausu. V ljubljanskem centru jih imajo na zalogi le še nekaj kosov, jutri pa pričakujejo novo zalogo. Naročila sprejemajo tudi vnaprej.

Prav tako so vse generatorje že v nedeljo razprodali v trgovini Rotar v Podsmreki pri Ljubljani, vendar novo pošiljko zagotavljajo za jutri. "Naročenih imamo okoli 60 agregatov, od tega smo jih 40 že prodali vnaprej. Kdor prej pride, prej melje," so nam pojasnili v Rotarju. Cene se bodo gibale od 380 evrov naprej.

V diskontnih trgovinah Hofer generatorjev trenutno nimajo v ponudbi. Zaradi povečanega povpraševanja so se povezali z avstrijskim delom Hoferja, da bi agregate ponudili slovenskim kupcem, vendar jih tudi v Avstriji ni mogoče dobiti.

Previdno pri uporabi Uporaba generatorjev je lahko zelo nevarna. Zaradi njihove nepravilne rabe so do danes na centru za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru obravnavali osem oseb, zastrupljenih z ogljikovim monoksidom. Štirje so potrebovali zdravljenje v hiperbarični komori.

V motorju se ob zgorevanju bencina ali dizelskega goriva namreč sprošča tudi ogljikov monoksid, katerega smrtno nevarne koncentracije lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja agregata v neprezračenem prostoru.

"Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni," opozarja Miran Brvar s centra za zastrupitve.

Priključitev generatorja v hišno omrežje zaupajte strokovnjaku Pri tem so še sporočili, da je ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom treba takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Poleg obvezne uporabe generatorja v zračnih prostorih je potrebna tudi pazljivost pri priključitvi generatorja v hišno omrežje. Z Elektra Primorska so sporočili, da lahko priključitev generatorja v hišno omrežje opravi samo strokovno usposobljena oseba.

Ne spreglejte