SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister pomirjal Korošce: Projekt tretje osi gre naprej

0,11

termometer

Gašperšič
Foto: STA

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, je po današnji seji odbora za gradnjo tretje razvojne osi na Prevaljah Korošcem znova zagotovil, da gre projekt svojo pot naprej. Pri tem pa je izrazil upanje na čimprejšnjo razrešitev zastoja na spodnjem delu trase, ki je nastal zaradi vloženih ustavnih presoj.

Gašperšič je dejal, da današnji sestanek vidi predvsem v luči zaupanja in sodelovanja vseh, ki so akterji pri gradnji tretje razvojne osi. V povezavi s projektom je pojasnil, da gre za dva odseka, pri čemer na tistem od Velenja do Slovenj Gradca ni nobenih ovir, zato gredo lahko na njem s polno paro naprej. Tam so po njegovih besedah še vedno izvedljivi roki za gradnjo po zastavljenem protokolu, kar bi začetek prvih del pomenilo konec leta 2019.

Prevaljski župan še ni zadovoljen

Medtem pa na spodnjem delu trase od avtocestnega križa do Velenja še vedno obstajajo tveganja zaradi pobude in zahteve za presojo ustavnosti državnega prostorskega načrta. Minister si želi, da bi ustavno sodišče obe čim prej obravnavalo ali pa bi skupaj s svetom regije dosegli dogovor s civilnimi pobudami in občinami, da ju morda vendarle umaknejo. "Ko je nad nami ustavna presoja enega odseka, ne more biti takega zadovoljstva, kot bi lahko bilo, če bi se celotna trasa že projektirala in bi se gradnja kmalu začela. Vpliv enega na drug odsek je zelo pomemben, seveda pa nam gre za celotno traso od Holmca, prek Slovenj Gradca in Velenja do avtocestnega križa," je bil danes jasen prevaljski župan Matic Tasič, ki zahteva, da zgornji odsek ne bo talec spodnjega ter da se čim prej nemoteno zgradi. "Ko je nad nami ustavna presoja enega odseka, ne more biti takega zadovoljstva, kot bi lahko bilo, če bi se celotna trasa že projektirala in bi se gradnja kmalu začela. Vpliv enega na drug odsek je zelo pomemben, seveda pa nam gre za celotno traso od Holmca, prek Slovenj Gradca in Velenja do avtocestnega križa," je bil danes jasen prevaljski župan Matic Tasič, ki zahteva, da zgornji odsek ne bo talec spodnjega ter da se čim prej nemoteno zgradi. Foto: STA

Na vprašanje, ali mu je z današnjim obiskom uspelo pomiriti Korošce, je še enkrat odvrnil, da je prišel zato, da se pogovorijo in vidijo, kako stvari stojijo ter kakšne aktivnosti potekajo, predvsem pa si želi, da bi utrdili medsebojno zaupanje pri sodelovanju glede tega prepotrebnega infrastrukturnega projekta. Ni izključil niti možnosti, da bi zaradi težav pri dogovarjanju glede trase spodnjega dela ceste to pomenilo večjo pozornost in hitrejšo realizacijo zgornjega dela osi.

Čeprav je njegovo ministrstvo pozvalo ustavno sodišče k čim hitrejšemu odločanju, od tam doslej kakega posebnega odziva niso prejeli. Danes so se zato dogovorili, da k temu ustavne sodnike pozove še svet koroške regije. Slednji bo skušal prepričati tudi občine, ki so zahtevale ustavno presojo, da si morda le premislijo.

''Verjeli bomo, ko bomo videli''

Mladinska iniciativa za tretjo razvojno os je ta teden opozorila, da časovnica iz protokola za gradnjo, pred časom podpisana med ministrstvom in svetoma obeh regij, ni več realna, vzrok za to pa sta prav vloženi pobuda in zahteva za ustavno presojo nekaterih občin in civilnih iniciativ iz Savinjske doline, ki so po njihovem prepričanju delno tudi politično motivirane.

Koordinator iniciative Aljaž Verhovnik tudi po današnjem sestanku veliko razlogov za zadovoljstvo ni imel. Kot je spomnil, je bil državni prostorski načrt za traso med Velenjem in Slovenj Gradcem sprejet že leta 2013.

"Po petih letih bi pričakoval, da bo odsek že davno zgrajen, pa je bila prejšnji mesec zgolj oddana pogodba za projektiranje odseka. Optimistični smo še vedno, a rokov si ne upamo več napovedovati. Verjeli bomo, ko bomo videli v naravi," je dejal Verhovnik.

Gosposvetska cesta, prenova Novice Na Gosposvetski cesti še vedno delavci, za promet še ni odprta #foto

Da je odlašanje z gradnjo severnega kraka tretje razvojne osi nedopustno, sta v torek opozorili tudi območni gospodarski zbornici Koroške in Savinjsko-šaleške regije. V skupnem pismu sta apelirali na zavedanje o pomenu gospodarstva obeh regij za razvoj celotne Slovenije, pri čemer je sodobna cestna infrastruktura razvojni imperativ.

"S sodobnejšo in varnejšo prometno povezavo bo v obeh regijah omogočena razbremenitev zdaj preobremenjene infrastrukture, neprimerne za gospodarstvo, ki si prizadeva za celovit kakovosten razvoj. Rezultati preteklega leta kažejo vse večjo vpetost obeh regij v mednarodno okolje, saj so koroške družbe povečale izvoz za deset, v savinjsko-šaleški regiji pa za 15 odstotkov," poudarjajo predstavniki gospodarstva obeh regij, ki je lani skupaj ustvarilo 4,8 milijarde evrov prihodkov.

delavci Avstrija Posel danes Hrvaški delavci prosto v Slovenijo: prišlo jih bo od tisoč do dva tisoč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin