Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2013,
7.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gašpar Gašpar Mišič Luka Koper

Sreda, 4. 9. 2013, 7.17

7 let, 12 mesecev

Gašpar Mišič se odpoveduje poslanskemu mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je v torek predsedniku DZ Janku Vebru, premierki Alenki Bratušek in vodji poslancev PS Janiju Möderndorferju sporočil, da se ne bo vrnil v poslanske klopi.

Danes zjutraj pa je v DZ tudi uradno podpisal izjavo, s katero se odreka poslanskemu mandatu. V izjavi je med drugim zapisal, "da je šlo za težko odločitev, a bo kljub blatenju vztrajal na vrhu Luke". Gašpar Mišič je v svoji izjavi še pojasnil, da je bil zadnje tedne deležen "brutalne in nesramne kampanje", ki je prizadela tako njega in njegovo družino kot številne prijatelje.

Vodila ga je želja spremeniti razmere, v katere je zabredla Slovenija "Ljudje v Slovenski Istri so mi izrazili svoje zaupanje in z vsakim mojim korakom sem se trudil to zaupanje odgovorno upravičiti," je navedel. Dodal je, da ga je vodila želja "spremeniti razmere, v katere je zabredla Slovenija", že ko se je pred leti aktivno vključil v lokalno politiko. In ta želja ga je vodila naprej, na raven državne politike.

"Slovenska politika potrebuje tektonske premike" Obdobje dveh let, ko je donedavni državni sekretar v kabinetu Bratuškove vstopil v državno politiko, je bilo zanj dovolj, da je dobil "jasno sliko trenutnega stanja", je zapisal. "In to stanje je porazno! Slovenska politika je polje, na katerem raste nesposobnost, nevoščljivost in nečimrnost. Manjka pa tisto, kar Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje. Manjkajo vizija in trdna volja do dela, da Slovenijo iz tega blata dvignemo na raven življenja, ki si ga naši ljudje zaslužijo. Slovenska politika potrebuje tektonske premike," je med drugim zapisal Gašpar Mišič.

V Luki Koper bo vztrajal Gašpar Mišič je napovedal, da bo vztrajal na mestu predsednika uprave Luke Koper, saj da ga ni zlomila "niti javna medijska kampanja blatenja niti vse umazanije, ki se dogajajo v ozadju". "Vztrajal bom zato, ker lahko. Ker ničesar ne potrebujem, saj sem v svoji pretekli podjetniški karieri dosegel dovolj zame in za mojo družino. In prav tega se najbolj bojijo tisti, ki vodijo napade name. Tega, da ničesar ne potrebujem in da bom zato svobodno deloval, ne da bi se zmenil za njihove interese. Tistim, ki so mi izrazili zaupanje bom dokazal, da skupaj znamo, zmoremo in hočemo," je še navedel.

Gašpar Mišič, ki je imel v PS zaradi prevzema funkcija državnega sekretarja pri premierki Bratuškovi zamrznjen poslanski mandat, namesto njega pa v poslanski klopi sedi Mirjam Bon Klanjšček, se je srečal tudi z Möderndorferjem. Pri njem je podpisal izjavo, s katero se je tudi uradno odrekel poslanskemu mandatu.

"Na dveh mestih naenkrat se ne da biti" "To sem naredil suvereno, odločno," je po podpisu izjave dejal Gašpar Mišič in dodal, da se na dveh mestih naenkrat ne da biti. "Luka Koper zahteva predsednika uprave s polnim delovnikom, zahteva človeka, ki bo delal več kot le osem ur na dan. Navajen sem delati tudi 16 ur na dan, tako da bom pokazal in dokazal slovenski javnosti, da so se mnogi motili v kampanji zoper moje dobro ime," je povedal.

"Ne ve se, kdo je predsednik vlade - Židan, Virant, Čufer, morda celo Erjavec" Gašpar Mišič je v izjavi dejal še, da ostaja v PS. V tej stranki po njegovih besedah ostajajo ljudje za premagovanje krize, a se žal v trenutni koaliciji ne deluje razvojno, temveč nasprotno. "In to zaradi drugih, ki se širokoustijo. Še vedno vsak resor deluje zase," je pojasnil in dodal, da Bratuškovi ne pustijo, da vlado vodi suvereno in odločno. "Ne ve se, kdo je predsednik vlade - Židan, Virant, Čufer, morda celo Erjavec," je povedal.

Dejal je še, da se bo potrudil, da bo Luka Koper poslovala bolje kot v preteklosti, ter dodal, da bo naslednji teden pregledal razmere in stanje slovenskega prometa ter logistike. Ob tem je čestital za pogum nadzornikom, ki so se po njegovih besedah kljub številnim pritiskom odločili zanj. "To dokazuje, da je moj program vodenja Luke Koper korekten," je pojasnil.

Möderndorfer pa je v izjavi povedal, da je Gašpar Mišič s svojo odstopno izjavo olajšal marsikatero stvar. "In sam osebno sem prepričan, da je to edino pravilno," je dejal in dodal, da je njegovo odpoved mandatu pričakoval. Na vprašanje, ali bi v primeru drugačne odločitve Gašparja Mišiča na to temo govorili na izvršnem odboru stranke, je odgovoril, da to ni bilo v načrtu.

Spomnimo: Nadzorni svet Luke Koper je Gašpar Mišiča za predsednika uprave družbe imenoval 26. avgusta. Zanj naj bi glasovali predsednik nadzornikov Dino Klobas ter predstavniki zaposlenih in predstavnik koprske občine, medtem ko naj bi bili predstavniki kapitala proti imenovanju.

Slovenska odškodninska družba (Sod) je zato v imenu države od uprave in nadzornikov Luke Koper zahtevala sklic izredne skupščine, na kateri bodo lastniki odločali o predlogu Soda, po katerem bi zamenjali vseh šest predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, na njihovo mesto pa imenovali predstavnike iz vrst Soda.

Imenovanje Gašpar Mišiča je v javnosti sprožilo veliko prahu, proti njemu so se izrekli vsi predsedniki koalicijskih strank, tudi premierka in začasna predsednica PS Bratušek, medtem ko sta imenovanje Gašpar Mišiča podprla nekdanji predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič.

Država je v Luki Koper lastnica 51 odstotkov delnic, Sod jih ima 11,13 odstotka, Kad nekaj manj kot pet odstotkov, občina Koper pa je lastnica 3,34 odstotka Luke Koper.

Ne spreglejte