Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Ljubljana KPK Tomaž Gantar Simon Vrhunec

Petek, 31. 5. 2013, 14.44

8 let

Gantar vztraja pri svojem stališču glede Vrhunčevega odstopa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da ni spremenil svojega pričakovanja, da bo generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopil.

Potrdil je, da se je po objavi poročila že pogovarjal z Vrhuncem. Kot je Gantar dejal v izjavi za medije, "argumente in zagovore, zakaj se je dogajalo, kar se je dogajalo", pozna že iz odzivnega poročila Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Minister je napovedal, da se bo pred sejo zavoda UKC, ki je predvidena za prihodnji teden, sestal s člani sveta.

Gantar je dejal, da bo s člani sveta skušal najti skupno rešitev, končna odločitev glede odgovornosti Vrhunca in njegovega morebitnega odstopa, pa je v rokah sveta zavoda.

Glede upravno-strokovnega nadzora UKC pa se je Gantar že pogovarjal s predsednikom zdravniške zbornice Andrejem Možino. Gantar zagovarja stališče, da ministrstvo in zbornica skupaj opravita nadzor na področjih, kjer je KPK ugotovila nepravilnosti.

Kar se tiče pristojnosti zbornice, pa je minister dejal, da pri tem ne vidi nobene ovire, saj ima zbornica javno pooblastilo ministrstva.

Gantar je sicer že takoj po objavi poročila KPK dejal, da pričakuje odstop Vrhunca. KPK je namreč ugotovila, da je ravnanje odgovornih oseb UKC pri izvajanju pediatričnega kardiokirurškega programa omogočilo več let trajajočo protipravnost.

Olga Franca Gantarja poziva, da začne v "zdravstvu delati red in izganjati korupcijo" Na ugotovitve protikorupcijske komisije se je odzvala tudi podpredsednica SLS in vodja strankinega strokovno-operativnega odbora za področje zdravstva Olga Franca. Od ministra pričakuje, da bo takoj pripravil in javnosti predstavil ukrepe zoper velika korupcijska tveganja v zdravstvu in da pozove vse svete zavodov in nadzornike k odkrivanju korupcije ter aktivnemu delu na tem področju. Gantarja poziva, da začne v "zdravstvu delati red, uvajati ekonomijo in izganjati korupcijo".

Ne spreglejte