Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2011,
14.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odstop

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 14.34

6 let, 6 mesecev

Gantar napovedal odstop s funkcije predsednika DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DZ Pavel Gantar je za 1. september napovedal odstop s funkcije.

Potem ko je Zares zapustil koalicijo in prekinil koalicijsko pogodbo, je po Gantarjevih besedah verodostojno, da odstopi s funkcije. SD je že pozval, da predlaga kandidata za njegovega naslednika, ker pa tega še ni storila, bo z odstopom počakal do septembra.

Gantar: Ni bilo pritiskov, gre za osebno odločitev Gantar je po napovedi odstopa s funkcije v izjavi za javnost pojasnil, da gre za njegovo osebno odločitev in nanj v stranki Zares niso pritiskali, temveč je to vprašanje v stranki načel sam. Zagotavlja, da bo funkcijo vestno opravljal do seznanitve DZ z njegovim odstopom. SD je zaprosil, da kandidata za novega predsednika predlagajo v roku meseca in pol, takrat pa bo tudi vložil odstopno izjavo.

Z vidika vodenja DZ pa je po Gantarjevih besedah jasno, da ne more kar oditi in DZ pustiti brez predsednika kakšen mesec in pol ali več. Ker predloga za novega predsednika DZ še ni bilo, čeprav je SD in LDS k temu že pozval, jih je zaprosil, da to storijo do septembra.

Gantar sicer ne ve, zakaj v največji koalicijski stranki v času od njegovega poziva niso našli kandidata za njegovega naslednika, prepričan pa je, da bodo ta razmislek opravili. Po njegovih besedah predlog ne sme biti vprašljiv, ob čemer je predsednik DZ prepričan, da bo predlagani kandidat prejel absolutno podporo v DZ. Kot je dejal, bodo kandidat podprli tudi poslanci Zares in bo 46 glasov prejel "zlahka".

"Z mojim odstopom ne bo nastala politična kriza" "Če smo racionalni in znamo racionalno presojati politično življenje, ne dvomim, da bi kandidat dobil večino," ocenjuje Gantar. Bo pa po njegovem mnenju tudi to glasovanje pokazatelj, kaj si poslanci mislijo o predčasnih volitvah.

Predsednik DZ še pravi, da z napovedjo njegovega odstopa ne bo nastala politična kriza, prav tako tega po njegovih besedah ne moremo utemeljevati kot prispevek k politični krizi v Sloveniji, temveč kot prispevek k njenemu razreševanju. Vladna kriza se ne sme razširiti na parlament, opozarja Gantar, "temveč je treba izvoliti novega predsednika ali pa iti na predčasne volitve".

Gantar je sicer nameraval z odstopom počakati do predloga zaupnice predsednika vlade Boruta Pahorja, kar je bilo "do junija še verjetno". Sedaj pa je po njegovih besedah jasno, da se glasovanje o zaupnici preneslo daleč "naprej", v jesen, sam pa do tedaj ni bil pripravljen ostati na položaju predsednika DZ.

"Stvari se ves čas spreminjajo" Če bi Pahor dobil zaupnico, bi Gantar odšel, če pa ne, "bi bile predčasne volitve neizbežne in ne bi imelo smisla menjati predsednika". Pravzaprav se stvari, kot pravi Gantar, ves čas spreminjajo, in sploh ne vemo, če glasovanje o zaupnici sploh bo. Stvari je sam, kot pravi, presekal.

Njegov odstop začne veljati takrat, ko se poslanci seznanijo s tem, na redni ali izredni seji. Gantar je Pahorja s svojo namero o odstopu že seznanil.

Gantarjeva napoved odstopa je med poslanskimi skupinami naletela na različne odzive. Medtem ko so v SD nad tako Gantarjevo potezo presenečeni, je po mnenju Zares napoved odstopa normalno ravnanje. Tudi po ocenah SLS je odstop Gantarja "logična posledica" odločitve Zares, da izstopi iz koalicije.

Kumer: V Sloveniji je že dolgo čas za predsednico Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je presenečen. Pričakoval je, da Gantar "tega sedaj ne bo storil na tak način" in da bo na funkciji ostal do konca mandata. V poslanski skupini so bili namreč zadovoljni z njegovim vodenjem državnega zbora in mu podporo nazadnje izrazili tudi pred tedni na razpravi o njegovi razrešitvi, je povedal vodja poslancev SD. Kot je napovedal, bodo v poslanski skupini novega kandidata predlagali do septembra, vendar pa je opozoril, da je večina v DZ zdaj v rokah opozicijskih strank. Kumer sam po njegovih besedah ni kandidat za predsednika DZ, na vprašanje, ali je čas za predsednico, pa je odvrnil, da "je v Sloveniji že dolgo čas za predsednico".

Član SD in podpredsednik državnega zbora Miran Potrč je na vprašanje SiOL-a, ali je sedaj on predsednik državnega zbora, odgovoril, da ni. Več ni želel komentirati.

Sajovic: V tej politični situaciji presenečenj ni Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je dejal, da "v tej politični situaciji presenečenj ni". "Je pa tista ubranitev njegove funkcije s 46 glasovi nedolgo nazaj pustila nekaj grenkega pelina," je poudaril. O kandidatu za Gantarjevega naslednika v LDS še ne razmišljajo, sicer pa je po eni strani tudi dobro, da bo predsednik DZ zagotovil kontinuiteto do 1. septembra.

Presenečen ni niti Golobič Po besedah prvaka Zares Gregorja Golobiča Gantarjeva napoved ni presenečenje, odvisna je bila le od tega, ali bo premier Borut Pahor sledil napovedim ter v juliju vložil zaupnico. Golobič to, da SD v tednu dni ni predlagala novega kandidata za predsednika DZ, ocenjuje z besedami, da so od januarja naprej "zelo podcenjevalno gledali na Zares, naše napovedi, opozorila in predloge".

Golobič je sicer Gantarjev odstop napovedal že v SiOL-ovem intervjuju, ko je dejal, da bo Gantar odstopil še ta mesec.

Tudi vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je dejal, da je Gantarjev odstop le vprašanje časa, torej ali je to možno izvesti do parlamentarnih počitnic ali po njih. Zares je sedaj opozicijska stranka in to ima določene posledice tudi za predsednika DZ Gantarja, ki je iz kvote Zares, je dejal Juri.

Tanko: Smo priče shizofrenem stanju Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sporočil, da smo "priče shizofrenemu stanju", ko izstop iz koalicije še ne pomeni tudi dejanskega izstopa iz koalicije. To naj bi pomenilo tako za Zares kot tudi za DeSUS, saj so po Tankovem mnenju na ključnih funkcijah v DZ in državni upravi ostale številni, ki so bili imenovani iz kvote omenjenih strank.

Tanko je prepričan, da bi morali čim hitreje izpeljati predčasne volitve, Gantarjeva napoved, da bo s funkcije odstopil 1. septembra, pa je za Tanka "samo še dokaz več, da se v tej koaliciji osebni interes postavlja pred interes države".

Presečnik: DZ bo tudi čez poletje imel primerno vodstvo Po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika odločitev Gantarja pomeni, da bo DZ tudi čez poletje imel primerno vodstvo. Odstop je sicer "logična posledica" odločitve stranke Zares, da izstopi iz koalicije. "Bolj nerazumljiva se mi zdi ta odločitev, ampak to je njihova interna zadeva," je pojasnil.

Erjavec: Politična kriza se poglablja Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca napoved Gantarjevega odstopa poglablja politično krizo v državi. Hkrati je bil po njegovi oceni to zadnji korak, s katerim se je Zares poslovil iz koalicije. Erjavec zato ocenjuje, da nas "čakajo negotovi politični časi". "Menim, da bo prej ali slej prišlo do volitev, saj ni mogoče, da bi vlada v stanju, v kakršnem je, opravila še kakšno resno reformo," pravi.

O tem, ali bo DeSUS podprl morebitnega kandidata za Gantarjevega naslednika, se v DeSUS po besedah Erjavca še niso pogovarjali. Je pa po njegovem dejstvo, da nekdo mora voditi DZ, posebej, ker nadomešča predsednika države, če se "kar koli zgodi".

Jelinčič: Gantar bi moral odstopiti že zdaj Predsednik SNS in poslanec Zmago Jelinčič ocenjuje, da bi moral Gantar odstopiti že zdaj in ne šele po 1. septembru. "Tri mesece bo namreč prejemal visoko plačo, brez kakršnega koli dela, ker bodo počitnice," je dejal. Na vprašanje, ali bo SNS podprla Gantarjevega naslednika, pa odgovarja, da še ne ve, kdo bo predlagani kandidat.

Predsednik vlade Borut Pahor po odhodu s seje DZ izjav ni dajal in zaenkrat še ni komentiral Gantarjeve odločitve.

Ne spreglejte