Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
12.33

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

varnostnik letališče Letališče Jožeta Pučnika Fraport

Četrtek, 23. 5. 2019, 12.33

4 leta, 11 mesecev

Fraport naj bi v internem nadzoru zaznal pomanjkljivost v varnostnem sistemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Eden izmed nadzornikov naj bi mimo kontrolnega sistema vnesel navidezno bombo, varnostnik družbe GS4, ki za Fraport izvaja varnostni sistem, pa navidezne eksplozivne naprave naj ne bi odkril. | Foto Bor Slana

Eden izmed nadzornikov naj bi mimo kontrolnega sistema vnesel navidezno bombo, varnostnik družbe GS4, ki za Fraport izvaja varnostni sistem, pa navidezne eksplozivne naprave naj ne bi odkril.

Foto: Bor Slana

Podjetje Fraport Slovenija je pred dnevi izvedlo nadzor nad delovanjem varnostnega sistema na ljubljanskem letališču, pri tem pa naj bi po poročanju TV Slovenija odkrili pomanjkljivost. Poročilo o ugotovitvah je v začetku tega tedna prejela tudi javna agencija za civilno letalstvo, in sicer z oznako interno, so danes pojasnili v agenciji.

Adria Airways
Novice Zakaj so Nemci prevetrili vrh Adrie?

Kaj je ugotovil Fraportov interni nadzor, tako ni znano, po poročanju TV Slovenija pa naj bi na letališču prišlo do varnostnega tveganja. Eden izmed nadzornikov naj bi namreč mimo kontrolnega sistema vnesel navidezno bombo, varnostnik družbe GS4, ki za Fraport izvaja varnostni sistem, pa navidezne eksplozivne naprave naj ne bi odkril.

V Fraportu Slovenija so pojasnili, da so pred kratkim res izvedli interni nadzor nad izvajalcem storitev varovanja. Vendar imajo protokoli preverjanj, poročila in ukrepi oznako oziroma stopnjo tajnosti, ker je njihovo razkrivanje v nasprotju z interesi zagotavljanja varnosti civilnega letalstva, hkrati pa kršenje zakona o varovanju tajnih podatkov.

Letališče Jožeta Pučnika Brnik.
Novice Fraport bo ponovil razpis za dograditev potniškega terminala na Brniku

V teku javni razpis za storitve varovanja

Na vprašanje o morebitni zamenjavi izvajalca storitev varovanja so v Fraportu Slovenija odgovorili, da je trenutno v teku javni razpis za storitve varovanja na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Vendar pa razpis ni povezan z dogodkom, ampak bo potekla petletna pogodba, ki jo imajo sklenjeno s sedanjim izvajalcem storitev.

Podobno kot upravljavci brniškega letališča so tudi v Javni agenciji za civilno letalstvo povedali, da izsledkov nadzora zaradi oznake interno ne morejo posredovati, so pa v začetku tedna poročilo od Fraporta prejeli. Ob tem v agenciji ugotavljajo, da je bil interni nadzor izveden skladno s protokolom in da je predlog korektivnih ukrepov za odpravo pomanjkljivosti ustrezen.

Kot so še poudarili v agenciji, so tovrstni testi v letalstvu običajna praksa, ki je namenjena izboljšavam izvajanja varnostnih ukrepov na letališčih. V Fraportu Slovenija pa so pojasnili, da so nadzori, ki se izvajajo, različni, in sicer interni, s strani agencije ter s strani inšpekcije Evropske komisije.

Holger Kowarsch
Novice Adria Airways: Nemci požrli besedo, milijonov ne bo

Tovrstni testi so v letalstvu običajna praksa

"To je stalna in predpisana praksa s področja varovanja civilnega letalstva" so pojasnili v Fraportu Slovenija. Tako so denimo lani imeli 12 internih nadzorov, 22 nadzorov s strani agencije in enega s strani Evropske komisije. Nekateri so prikriti, nekateri ne, cilj vseh pa je preverjanje obstoječih varnostnih ukrepov ter izboljševanje varnosti na področju varovanja civilnega letalstva.

V Agenciji so pojasnili, da redno opravljajo nadzore nad upravljavcem letališča Fraport Slovenija. "V primeru ugotovljenih nepravilnosti mora nadzorovani subjekt v določenem časovnem roku nadzornega organu, v tem primeru agenciji, podati predlog korektivnih ukrepov, ki jih agencija potrdi (ali ne, če niso ustrezni)," so pojasnili za STA.

Agencija redno spremlja izvajanje predlaganih korektivnih ukrepov in v primeru časovne zamude ali neustreznosti izpolnjevanja predlaganih ukrepov v skladu s svojimi pooblastili izvede aktivnosti v okviru stalnega ali inšpekcijskega nadzora.

Novice Letališče, ki namerava postati največje na svetu #video
Adria Airways
Novice Adria Airways vse bliže dnu svetovne lestvice letalskih prevoznikov
Ne spreglejte