Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
9.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Rode Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 22. 6. 2014, 9.33

7 let, 12 mesecev

Franc Rode: Zaprtje Janše tri tedne pred volitvami ne more biti naključje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kardinal Franc Rode "težko verjame", da gre pri tem, da je bil Janez Janša zaprt tri tedne pred volitvami, za naključje. "Sumim, da je bilo to storjeno načrtno in z določenim namenom," je dejal.

Nisem pravnik, a če upoštevam mnenja nekaterih znanih in dobrih pravnikov, kot so Lovro Šturm, Matevž Krivic, Tone Jerovšek, mogoče tudi Lojze Ude, ne vem, in Aleksander Čeferin, mislim, da je to, kar se zdaj dogaja, hudo, hudo vprašljivo," poudarja Rode.

"Gandhi je zmagal volitve, ko je bil v ječi, prav tako Mandela" Celotna zadeva bo po mnenju kardinala vplivala na volitve v Sloveniji, le da se po njegovem občutku ne bo obrestovala Janševim nasprotnikom, ampak se lahko prej obrne v prid samemu Janši. Pri tem dodaja: "Gandhi je zmagal volitve, ko je bil v ječi, prav tako Mandela."

Glede volitev Rode meni, da je njihov izid velika neznanka, posebej ker so predčasne in ker se stranke zaradi njihovega hitrega razpisa niso imele časa povezovati in se dogovarjati. Še več neznank po oceni kardinala prinašajo nove stranke, za katere pravi, da rastejo kot gobe po dežju. Ugotavlja tudi, da ne gre za stranke, ki bi "računale na trajno navzočnost v slovenskem političnem prostoru", ampak so "očitno stranke za ene volitve".

Imenovanja nadškofov šele v prvi fazi Postopek imenovanja ljubljanskega in mariborskega nadškofa je šele v prvi fazi, kar pomeni, da v Sloveniji še vedno iščejo možne kandidate, je povedal kardinal Franc Rode. Po njegovih besedah tako v bližnji prihodnosti, to je v nekaj tednih, imenovanja novih nadškofov še ni mogoče pričakovati.

Da je postopek imenovanja obeh nadškofov v prvi fazi, je Rodetu, kot je dejal, pred dobrimi tremi tedni povedal prefekt kongregacije za škofe. Po besedah Rodeta imenovanja v naslednjih nekaj tednih tako še ni pričakovati, še zlasti ker so pred vrati počitnice in "ker se praktično julija in avgusta do srede septembra v Vatikanu s temi stvarmi ne ukvarjajo". Pred tem bi bilo lahko po besedah kardinala imenovanje izvedeno le, "če bi bilo že kaj pripravljeno". Vendar o tem ni informiran, pravi.

Ne spreglejte