Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

KPK koalicija opozicija

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 19.27

8 let

Franc Bogovič: KPK vse bolj postaja "brezzobi tiger"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko koalicija meni, da bi bila ukinitev KPK zelo neodgovorna, v opoziciji menijo, da delovanje takšnega organa samo po sebi ne zagotavlja uspešnega boja proti korupciji.

Po slabih osmih urah se je končala poslanska razprava o delu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ter o postopkih imenovanja njenega novega predsednika Borisa Štefaneca. Izredna seja je minila v znamenju kritičnih opozicijskih tonov glede vloge in delovanja KPK ter koalicijskih poudarkov o pomembnosti komisije za učinkovit boj proti korupciji.

"Političnega kriterija izbire ni bilo" Postopek imenovanja Štefaneca je podrobneje pojasnila poslanka PS Melita Župevc, sicer tudi članica izbirne komisije. Med drugim je poudarila, da iz vrst politike prihajata le dva od petih članov komisije, tako da "političnega kriterija izbire ni bilo".

Zadnjo besedo pri izbiri je vendarle imel predsednik republike Borut Pahor, je dodal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Branko Ficko (PS) pa je poudaril, da ima politično prepričanje pač vsakdo. "Posameznikom je treba dati priložnost, da s svojim delom dokažejo objektivnost in poštenost," je dejal.

Po mnenju Zvonka Černača (SDS) je ravno postopek imenovanja predsednika KPK dokazal, da vlada nima resnega namena spopasti se s problematiko korupcije. Ta v Sloveniji tudi zaradi neučinkovitosti komisije postaja vse večja težava.

KPK izgubil kredibilnost? Mirko Brulc (SD) je prepričan, da v Sloveniji protikorupcijsko komisijo potrebujemo, vse dokler ne bodo v družbi zakoreninjene vrednote poštenosti in nepodkupljivosti. Da bi bila ukinitev KPK zelo neodgovorna, se je strinjal tudi njegov poslanski kolega Branko Smodiš.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je menil, da v Sloveniji "s to korupcijo že malo pretiravamo". Po njegovih besedah lastni državi in njenemu gospodarstvu delamo škodo, saj tujcem kažemo, kakšna država smo in kako poslujemo.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je imenovanje predsednika KPK ocenil za škandal oziroma za "blamažo" za predsednika republike, ki z imenovanjem Štefaneca "sprejel napačno odločitev". Predsednik in poslanec SLS Franc Bogovič je dodal, da KPK vse bolj postaja "brezzobi tiger", saj nima dovolj orodij, da bi lahko procese pripeljala do konca.

Ob zadnjih zapletih je KPK popolnoma izgubil kredibilnost, obenem pa okrepil prepričanje, da vladi trenutno stanje ustreza, je poudarila Iva Dimic (NSi). "Delovanje takšnega organa samo po sebi ne zagotavlja uspešnega boja proti korupciji, ki prek lobijev obvladuje kapitalske interese in vso slovensko družbo," je dodala Dimičeva.

Ne spreglejte