Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
19.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kamniška Bistrica ribe reka

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 19.29

7 let, 12 mesecev

Fotozgodba: muharjenje na Kamniški Bistrici

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Muharjenje je športni ribolov z umetno muho, piše v slovarju. Matej Godec, strastni ribič in učitelj muharjenja, pa je prepričan, da je to tudi strast, doživetje narave in še veliko več.

Lepo aprilsko nedeljsko jutro v Kamniški Bistrici. "Čaka vaju posebno doživetje," nama s fotografinjo Ano obljubi učitelj muharjenja in vodič Matej Godec, s katerim smo bili dogovorjeni.

Podobno kot njegov kolega ribič Aleš Blažič iz ribiške družine Bistrica – Domžale je namreč prepričan, da je muharjenje sproščujoče, spodbujajoče in popolno doživetje že od trenutka, ko se začnejo priprave na stik z reko. Že dan prej, ob domačih pripravah, zatrjujeta.

"Med muharjenjem si ves dan v neposrednem stiku z naravo, to je izredna priložnost, da si glavo izprazniš od vseh bremen delovnega tedna," sta povsem prepričana oba strastna ribiča.

Mudili smo se v zgornjem delu Kamniške Bistrice, natančneje v ribolovnem revirju KB 2, ki ga upravlja ribiška družina Bistrica iz Domžal. To območje je zelo zahtevno za ribolov – tudi zaradi prehodnosti območja, ki je zaradi škode ob žledu še bistveno težja.

Tu je veliko tolmunov, riba pa je zelo plašna, splaši jo že vsak dostop ribiča do vode. Zato je pomembno, da do vode dostopamo zelo pazljivo, pojasnita Matej in Aleš.

Ta ribolovni revir je odprt od prvega aprila do 30. septembra, terminske omejitve obstajajo zaradi varstvene dobe rib.

Pri palicah je pomembno izbrati optimalno trdoto glede na to, kje in kaj lovimo. "Za slovenske vode je idealna univerzalna palica številka 5 ali 6. S trdo palico lahko loviš velike ribe, a trda palica reagira togo, zato lahko majhna riba uide," pojasni Aleš.

Toda bistvo muharjenja ni v ulovu, bistvo je v celovitem doživetju, povesta v isti sapi. "Sem zagovornik ribolova na način ujemi in spusti, kar zagovarjam tudi pri svojih tečajih," je še povedal Godec.

Dobrega ribiča naredi predvsem praksa. Z nabiranjem izkušenj se lahko največ nauči, tudi kako izbrati najprimernejšo muho.

Vsaj toliko pomembna je tudi potrpežljivost. Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na to, kakšen dan bomo imeli ob vodi, vedno pa pride do izraza tudi vztrajnost.

Za muharjenje na slovenskih rekah in potokih je potrebna ustrezna ribolovna dovolilnica. Pridobi se jo pri ribiški družini, ki upravlja izbrani ribolovni revir, na enem od prodajnih mest ali, še najlažje, prek internetne prodaje.

"Včasih začnemo muhariti zgodaj zjutraj, včasih malo pozneje. Za kapitalni ulov se morajo vsi dejavniki lepo zložiti skupaj. Kapitalni ulov sicer ni naša prioriteta, a je vendarle lep občutek, ko ujameš res veliko ribo," pojasnita Matej in Aleš.

"Glede na vodostaj Kamniške Bistrice in živahnost potočnih postrvi, bova danes za ribolov izbrala mehkejšo palico."

Matej izvaja enodnevne tečaje muharjenja za posameznike, ki trajajo od štiri do pet ur. "Kakšno uro teorije na suhem, da predstavim opremo, suhe muhe in druge potrebščine, nato se s tečajnikom oblečeva, poiščeva pravo lokacijo in ujameva ribo," razloži Matej.

"Uspeh je stoodstoten, vsak tečajnik ujame ribo, a pravi uspeh je čista glava, dan na svežem zraku, v naravi, sproščenost."

V Sloveniji se zelo malo žensk ukvarja z muharjenjem, za kar pravzaprav ni nobenega razloga ali opravičila, pove Matej, ki redko vidi tečajnice. "Za muharjenje ni treba neke posebne moči, ki je dame ne bi imele, a vendarle je za zdaj muharjenje pri nas še vedno moška domena."

"Ribolovna dovolilnica dopušča uplen treh postrvi ali dveh lipanov dnevno, pri čemer mora ribič upoštevati najmanjše lovne mere in varstvene dobe posameznih vrst ribolovnih rib v Donavskem povodju, ki so predpisane s pravilnikom o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah. Toda mi ribo vedno izpustimo, tudi to potočno postrv bomo izpustili," razloži Matej.

Poleg Kamniške Bistrice boste ribiče, ki muharijo, srečali še na mnogo drugih slovenskih rekah in potokih. Vsak okoliš ima svoje posebnosti, svoje lepote.

"Morda se komu zdi, da so ure, preživete ob vodi med muharjenjem, dolge, a jaz vem, da mi vse te ure skupaj in vsaka posebej pomagajo vzpostaviti prepotrebno ravnovesje in izboljšati možganske funkcije," je prepričan Matej.

Ko ga vprašam, kaj ga pri muharjenju najbolj veseli, takoj odgovori: "Težko je ločiti, kateri del doživetja bi bil močnejši od drugih."

"Ob koncu dneva, ko greš proti domu in imaš v mislih celovito doživetje, veš, da je vse to – to."

Ne spreglejte