Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marijino vnebovzetje katoličani

Četrtek, 15. 8. 2013, 10.46

8 let

Foto in video: Ob velikem šmarnu odmevala nedavna odstopa nadškofov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob velikem šmarnu so mnogi verniki obiskali romarska središča, največ se jih je zbralo na Brezjah. Škofje se v nagovorih niso mogli izogniti aktualnim težavam, ki pestijo družbo in Cerkev.

Praznovanja praznika Marijinega vnebovzetja se je na Brezjah udeležilo več kot štiri tisoč vernikov iz vse države. Prisluhnili so besedam ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, ki je poudaril, da je današnji praznik potrditev prepričanja, da ima življenje smisel in cilj. "Čas, v katerem živimo, zaradi naraščajočega občutka nesmisla življenja in obupovanja, pa tudi aktualnih težav v družbi in preizkušenj v Cerkvi, še posebej zadnjih, vse nas vabi, da vso širino in vrednost upanja, ki ga vsebuje naša vera, znova odkrijemo in iz njega globlje zaživimo," je pozval škof. Ob tem je pojasnil, da je upanje prepričanje, da imajo sreča in žalost, zmaga in poraz na koncu nek smisel.

"Rdeči zmaj vztrajno napada" Novi predsednik škofovske konference Andrej Glavan je maševal na Zaplazu, kjer je dejal, da satan izkorišča napake odgovornih ene od škofij za napad na celotno slovensko Cerkev. "Rdeči zmaj vztrajno napada," je položaj primerjal s svetopisemsko legendo, v kateri se žena z detetom bori z zmajem. Napake ene ne morejo biti grehi vseh škofij, je poudaril in dodal, da sta nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek z odstopom sprejela objektivno odgovornost za finančni polom. "Škofje in duhovniki smo vzeti izmed ljudi. Nismo brez napak, a vendar skušamo nesebično služiti Cerkvi in vam, dragi verniki," je še dejal.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki začasno vodi mariborsko nadškofijo, se v svojem nagovoru zbranim v Petrovčah ni izognil nedavnim spremembam v cerkvenem vrhu. Vernike je prosil, da njega in njegove sodelavce podpirajo z molitvijo, da bodo rešili, kar se rešiti da. "Vabam in zankam finančnih trendov in potem, ki so daleč od evangelija in modrega gospodarjenja s cerkvenim premoženjem, se nismo dovolj zoperstavili," je dejal Lipovšek in ob tem omenil tudi druge preizkušnje, kot so bolezen, neuspehi, naravne nesreče, neurja s točo, suša in požari. Rešitev za vse to je po njegovih besedah v današnjem prazniku, ki je znamenje, da na tem svetu ne obstajajo samo težave in tegobe, temveč tudi luč – Jezus Kristus.

Kardinal Franc Rode, ki je sicer dopoldne vodil slovesnost v Fari pri Kočevju, je že sinoči pri maši v Zaplazu opozoril na širjenje nestrpnosti in sovraštva do vernih pri nas. Kot je dejal, se to kaže tudi z nenehnimi zahtevami po ločitvi države od Cerkve, pri čemer gre za poskus utišanja Cerkve v javnosti. "Nič nimamo proti ločitvi v smislu avtonomnosti države in Cerkve vsake na svojem področju, ne moremo pa sprejeti interpretacije ločitve kot izločenosti vere iz javnega življenja," je dejal.

Ne spreglejte