Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2024,
15.16

Osveženo pred

5 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Natisni članek

Stanislav Zore Stična Nataša Pirc Musar Stična mladih katoličani

Sobota, 21. 9. 2024, 15.16

5 dni, 14 ur

Na festivalu Stična mladih več tisoč udeležencev, pozdravila jih je tudi Pirc Musar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51

V cistercijanskem samostanu v Stični danes poteka 43. srečanje katoliške mladine Stična mladih, na katerem se je po ocenah organizatorjev zbralo 5200 udeležencev. Zanje je 250 prostovoljcev pripravilo obširen kulturni, duhovni in zabavni program. Festivala se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pirc Musar je v nagovoru mladim dejala, da bodo oni gradili našo skupno prihodnost. "Vi ste tisti, ki veste, kaj pomeni mir, ki je neločljivo povezan s svobodo," je poudarila.

Ob tem je spomnila, da miru danes ni po vsem svetu, saj na planetu poteka 55 oboroženih spopadov, kar je največ po drugi svetovni vojni. Dodala je, naj veter ponese sporočilo pesmi, ki jih prepevajo v Stični, mir in srčnost na te konce sveta. "Iskreno verjamem, da smo lahko svobodni in srečni samo takrat, kadar so svobodni in srečni vsi okrog nas," je povedala Pirc Musar.

 

Sveto mašo je na festivalu daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in v pridigi mlade povabil, naj ne nehajo poslušati božje besede. "Vedno znova vam bo Bog podaril besedo, da vas opogumi, da vas spodbudi in da vam da vedeti, da ste zanj pomembni; in to ni nekakšna poceni pomembnost, kot denimo v kampanji za nabiranje glasov, tako te ceni, da ti vedno znova kaže, kaj pomeni ljubezen do konca," je dejal.

Svetoval jim je, naj se nikdar ne naveličajo Bogu pripovedovati o vsem, kar živijo in mislijo, o skrbeh, skušnjavah in grehih ter naj se ne naveličajo prepirati z njim o stvareh, ki jih ne razumejo, ki jih bolijo. "Na ta način bo vaša molitev postala osebna, globoka in se bo spremenila v pogovor s prijateljem," je povedal Zore.

Popoldne pa se bodo v Stični odvijale različne delavnice, na katerih bodo razpravljali o različnih družbenih in duhovnih vprašanjih, ter glasbeni in športni program.

Osrednje dogajanje bo poteka na velikem odru pred cerkvijo, na malem odru pa se bodo zvrstile glasbene skupine. Dan bodo sklenili z večernim koncertom.

Mlade želijo spodbuditi, da osmislijo svojo vero

Geslo letošnjega festivala bo vprašanje Zakaj on?, s katerim želijo spodbuditi mlade, "da osmislijo svojo vero". "V obdobju, ko je marsikateremu mlademu kristjanu težko stati za svojo vero in vztrajati v njej, se želimo vrniti v bistvo in poiskati razloge, zakaj izbrati Boga," so zapisali.

Festival poteka že od leta 1981. Lani se ga je udeležilo okoli 4.300 mladih. Tudi letos jih organizatorji pričakujejo vsaj toliko.

Novice Foto: Stična mladih privabila več kot šest tisoč mladih
Novice V Stični tradicionalni katoliški festival Stična mladih
Ne spreglejte